Piureul de cartofi, desi pare foarte simplu de facut, uneori pare a fi o adevarata piatra de incercare pentru unele gospodine. Pentru a obtine un piure gustos, fin si cremos, trebuie doar sa respectam cu strictete cateva reguli simple, incepand de la tipul cartofilor folositi si pana la instumentul cu care sfaramam cartofii. Inainte sa trec la reteta propriu zisa vreau sa va atrag atentia si asupra unui aspect referitor la denumire corecta a aceestui preparat. Pe pagina de facebook a blogului, cand unele persoane au scris cuvantul pireu au fost vehement corectate. Ei bine, conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, ambele variante sunt considerate corecte.
Va ecomand si piureul de cartofi dulci piureul de mazare, piureul de telina sau piureul de spanac Mai multe retete cu cartofi gasiti aici.
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici
Ingrediente piure de cartofi
Pentru a obtine un piure de cartofi cat mai gustos, este important sa alegem cartofii potriviti. Vom folosi cartofi albi, fainosi, sau din cei ambalati pe care scrie pentru ca sunt pentru fiert sau pentru piure.
Curatam cartofii de coaja, ii spalam , apoi ii taiem cuburi. Punem cartofii intr-un vas, completam cu apa cat sa ii acopere, adaugam o jumatate lingurita sare si ii punem la fiert.
Cand intra cu usurinta furculita in ei, cartofii sunt fierti si ii scoatem cu ajutorul unei supiere intr-un bol. Adaugam untul si pasam cartofii cu ajutorul unei prese manuale pentru cartofi. Nu mixam cartofii cu mixerul pentru ca piureul va deveni cleios. La inceputurile mele in bucatarie am facut si eu aceasta greseala, insa dupa ce am realizat ca diferenta este enorma, nu am mai fososit niciodata mixerul la prepararea piureului.
Este de preferat sa folosim unt cu 82% grasime, piureul va fi mult mai gustos si va capata si o culoare frumoasa, de un galben mai intens. Cantitatea de unt poate varia, in functie de preferintele dvs si in functie de preparatul alaturi de care urmeaza sa il serviti.
Dupa ce am pasat cartofii impreuna cu untul vom adauga laptele fieerbinte, putin cate putin, si amestecam cu un tel sau cu o lingura de lemn. Eu folosesc o lingura de lemn. Cantitatea de lapte poate varia in functie de ce consistenta va doriti sa aiba piureul, asadar este de preferat sa adaugati laptele putin cate putin, pana ajungeti la consistenta dorita. Noua nu ne place piureul foarte consistent, ne place mai degraba cel cu consistenta mai moale. Adaugam sare dupa gust si amestecam.
Pentru a obtine un piure cat mai cremos si mai pufos il vom trece printr-o sita deasa. E drept, dureaza putin mai mult, dar rezulta un piure atat de fin si de cremos incat merita tot efortul.
Piureul este gata, si optional putem adauga patrunjel sau ceapa verde tocate marunt. Daca aveti si copii la masa poate e mai bine sa renuntati la idee, ai mei daca ved patrunjel sau ceapa deasupra nu se mai ating de piure, chiar daca le indepartez.
Pentru un aspect deosebit punem piureul intr-un pos cu dui stea, cel pe care il folosim pentru ornat torturi sau prajituri, si spritam piureul pe fafurie ca in imaginile de mai jos, apoi presaram patrunjel verde sau ceapa verde tocate marunt.
Untul se adaugă rece?
RăspundețiȘtergere