Am mancat niste astfel de sarmalute acum vreo 12 ani la cineva si de atunci am tot stat cu gandul la ele. Am facut rost de ceva vreme de reteta si uite ca i-a venit si randul. O reteta extraordinara, foarte bune si pentru copii, fetitei mele i-au placut teribil!
Ingrediente
1 kg urda
1 kg frunze stevie (mai mari)
1 paharut de orez
2 oua
2 legaturi ceapa verde
1 legatura marar
1 l bors
200 ml lapte
2-3 linguri faina
50 gr unt
2-3 linguri suc de rosii
Mod de preparare
Se faramiteaza urda. Orezul se fierbe in apa cu sare. O legatura de ceapa si mararul se toaca marunt. Cealalta legatura de ceapa se toaca si se caleste in 25 gr margarina. Se adauga ouale, sare si piper dupa gust.
Se amesteca bine cu mana pana se omogenizeaza.
Se oparesc frunzele de stevie. Mare atentie, trebuie lasate in apa oparita foarte putin, pentru ca altfel se vor rupe la impachetat.
Se pun pe fundul unei oale frunze de stevie si se aseaza deasupra sarmalutele. Se adauga sucul de rosii si borsul. Se completeaza cu apa, se aseaza peste ele o farfurie (ca sa nu se ridice la fiert) si se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 30 minute. Nu le lasati prea mult fiindca riscati sa se sfarame.
Oooooooooooo, ce bine arata si ce bune trebuie sa fie...............nu am mancat niciodata............)))
RăspundețiȘtergereMaria, multumesc.Sa le incerci ca-s bune rau!
RăspundețiȘtergereSunt convinsa,Vio...........la cum arata cred ca sunt o bunatate.
RăspundețiȘtergereTe invit sa ridici premii si o tema de la mine de pe blog.
Pup!
cred ca e cea mai grozava reteta alternativa la carne !felicitari ! esti grozava ! am s-o incerc !
RăspundețiȘtergeredesi cred ca e mai scumpa ca si carnea,am s-o incerc in varianta mea,ca eu cu urda nu prea sunt prietena.
RăspundețiȘtergereMaria,multumesc tare mult, o sa trec sa ridic si premiile
RăspundețiȘtergerePansy,multumesc pentru aprecieri.Abia astept sa vad si varianta ta!
Vio, te asteapta un premiu la mine pe blog, ti-l ofer cu mult drag.
RăspundețiȘtergereMaria Elena , multumesc din suflet pentru premiu, o s atrec sa-l ridic!
RăspundețiȘtergereFrunzele oparite se scot in apa rece si astfel nu se vor mai inmuia si vor putea fi manevrate mai usor.Altfel ele pastreaz caldura care lucreaza in continuare si se vor inmuia.
RăspundețiȘtergereSper sa va fie de folos indicatia. Eu nu mai am probleme de cand fac asa si bineinteles ca le tin si foarte putin in apa clocotita..Se mai pot opari si cu bors dar tot necesita sa le scoateti in apa rece.
De retinut, multumesc frumos pentru sugestii :)
ȘtergereSare nu se pune deloc?
RăspundețiȘtergereSunt anonimul dinainte, va rog sa ma scuzati dar citind reteta am vazut ca puneti si sare,citisem numai ingredientele.
RăspundețiȘtergereFrunzele de stevie pe care le numiti sunt ce de fapt? Ce planta ?) Pt ca stevia in occident este altceva. Multumesc mult de raspuns.
RăspundețiȘtergereBuna ziua, este vorba despre aceasta planta: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tevie
ȘtergereSefolosesc frunzele tinere, dupa ce ajung la maturitate sunt atoase si nu mai pot fi folosite, trebuie sa arate ca in imaginea de aici: http://www.horticultorul.ro/legume/stevia-planta-legumicola/
Ștergere