Ingrediente turte pe plita:
(pentru 5 turte cu diametrul 28)
500 gr faina
Mod de preparare turte pe plita:
Din ingredientele mentionate framantam un aluat pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Il impartim in 5 bucati egale, presaram suprafata de lucru cu faina si framantam fiecare bila de aluat pana devine elastica si nelipicioasa.
Luam o bila de aluat si o intindem cu sucitorul pana ajunge la diametrul tigaii. Punem turta astfel obtinuta in tigaia de fonta incinsa in prealabil. Daca nu aveti o tigaie de fonta puteti folosi una de teflon sau tabla pe care coaceti vinete (daca aveti o astfel de tabla).
Coacem turta pe ambele parti pana incepe sa creasca si devine rumena.
intradevar imi aduce aminte de copilarie . ce bune erau turtele facute pe vatra
RăspundețiȘtergereCe bune sunt!! Si mie imi aduc minte de vacantele petrecute la bunici!
RăspundețiȘtergerenu folosim ulei pentru coacere?sau le coacem in tigaie fare ulei?
RăspundețiȘtergeretocmai asta e ideea :)
ȘtergereCoacerea se face fara ulei , deoarece pe plita nu se putea turna ulei, reteta este facuta in asa fel incat sa permita coacerea direct pe plita, in cazul asta , pe tigaia de fonta care are aceeasi compozitie ca partea superioara a sobei : Fonta :)
se coc in tigaie fara ulei....tigaia sa fie uscata, pentru ca aluatul cum are faina se va lipi daca tigaia e umeda...sunt foarte bune...eu fac din multa faina ca se mananca foarte mult...in special cand fac un bors de fasole. ;)
ȘtergereCe pofta mi-ai facut:)
RăspundețiȘtergereBonisime
RăspundețiȘtergereNumai bunica ne facea turte pe plita,erau delicioase, am sa incerc si eu sa le fac , au trecu 50 de ani de -atunci !
RăspundețiȘtergereEu le fac in tigaia de Teflon,si presar si sare ...le servesc la salata de pui...sunt delicioase.
RăspundețiȘtergereBanuiesc ca rezultatul final e diferit fata de turtele facute pe plita...sau nu!?
Ștergerecele mai sanatoase
RăspundețiȘtergereSe pot coace si in cuptor?
RăspundețiȘtergereNu pot sa cred din plictiseala am dat de aceasta reteta ,gustul copilariei mele.Mi -au dat lacrimile cand am vazut turtele exact ca ale bunicii mele .multumesc
RăspundețiȘtergereEu am visat ca mananc turte
RăspundețiȘtergerelipia din Moldova, am mancat si eu si mi-a placut tare mult la bunica sotului meu, D-zeu sa-o ierte! eu, de mult vream sa fac dar nu stiam cum, deoarece nu am vazut nicodata cum facea, acum am sa incerc si eu!
RăspundețiȘtergereAcum le fac si eu.Sitului meu ii plac foarte mult.Savoarea copilariei
RăspundețiȘtergereEu le numesc cococi. Sunt foarte bune calde cu brânză. Şi le fac tot pe tigaie.
RăspundețiȘtergereIes la fel si daca se fac în tigaie de ceramica?
RăspundețiȘtergereSunt foarte bune,dar intodeauna incercati sa le faceti ori pe plita sau orce este de fonta.Grosimea fierului incins le da coacerea perfecta,pofta buna!
RăspundețiȘtergereA probar reteta super bine explicata..sotul meu incantat.
RăspundețiȘtergerele-am facut de nenumarate ori si sunt exceptionale,acum ma duc sa framant ca nu am chef sa merg dupa paine ca este foarte departe de mine magazinul
RăspundețiȘtergerete pup si sa ai o zi de vineri cat mai frumoasa
sau în ceaun
RăspundețiȘtergereMi-am notat rețeta!!!!😋 Mulțumesc!! Mulțumesc!!! Am mai căutat rețeta dar n-am găsit-o! Nu pot să cred ca am dat peste ea acum. Mamaia nu mai e demult,dar amintirea turtelor ei e încă vie... E gustul copilăriei mele, turtele din poză sunt aidoma cu ceea ce-mi aminteam. Și,da!!! Când le mâncam, granule de sare mi se spărgeau în dinți! Ce bune mai erau!!! Le voi face!!!Trebuie să le fac!!! 😘 Să ai parte de sănătate!!
RăspundețiȘtergere