Islerul este un desert austro-ungar, provenind din orasul Bad Ischl, oras de la care a fost inspirat si numele. Se pare ca reteta originala ar fi cu gem de zmeura, varianta cu ciocolata aparand mult mai tarziu. Reteta din caietul mamei era cu gem de caise si lateralele se treceau prin nuca macinata. Eu am ales varianta cu crema de ciocolata si glazura iar rezultatul a fost de milioane! E o prajiturica deosebita, merita sa o incercati!
Ingrediente (pentru 34 bucati)
pentru aluat:
300 gr faina
250 gr unt
150 gr zahar pudra
150 gr nuca macinata
pentru crema:
200 gr ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
1 lingurita esenta portocale
pentru glazura si decor
200 gr ciocolata amaruie
2 linguri ulei
1 lingura fulgi cocos
coaja portocala
Mod de preparare:
Batem untul cu zaharul pudra pana devine cremos.
Adaugam miezul de nuca si faina si omogenizam compozitia. vom obtine un aluat moale pe care il punem intr-o folie si il dam la frigider doua trei ore. Eu de regula il bag la congelator cate 10 minute pe fiecare parte).
Cat sta aluatul la frigider pregatim crema de ciocolata. Incalzim frisca lichida fara sa o aducem insa la punctul de fierbere. Adaugam ciocolata rupta bucati si esenta de portocala si amestecam pana obtinem o crema fina. O dam la frigider sa se intareasca. In locul esentei de portocale puteti folosi esenta de rom, vanilie, ness, sau orice altceva va este pe plac.
Scoatem aluatul din congelator il framantam putin ca sa il omogenizam. Daca este cazul mai adaugati putina faina. Aluatul obtinut este putin moale si lipicios. Il punem intre doua folii alimentare si intindem cu sucitorul o foaie potrivit de groasa. In acest fel aluatul nu se va lipi. Nu intindeti prea subtire aluatul.
Cu ajutorul unei forme pentru fursecuri decupam discuri de aluat.
Le desprindem cu grija de pe folie si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit lama unui cutit ca sa le desprind mai usor.
Dam la cuptor pana se rumenesc usor pe fund. Nu le lasati mai mult fiindca vor fi prea tari.
Scoatem crema din frigider cu 5-10 minute inainte de umplere ca sa se inmoaie putin. Lipim fursecurile intre ele, doua cate doua, cu crema.
Topim ciocolata impreuna cu uleiul pe baie de abur. Uleiul are rol de a-i da un luciu frumos glazurii. Glazuram fursecurile astfel: punem in mijloc o lingurita de glazura si facem miscari circulare cu lingurita pe suprafata glazurii astfel incat aceasta se va intinde pe toata suprafata si se va lasa usor pe margini.
Presaram in mijloc putin cocos si decoram cu fasii din coaja de portocala. Lasam 10-25 minute la temperatura camerii sa se intareasca putin glazura si apoi le dam la frigider.
Ideal este sa le lasam peste noapte si abia a doua zi sa le servim.
Sunt foarte faine. Si eu le am in plan pentru sarbatori!
RăspundețiȘtergereEu le-am facut asa, intr-o doara ca aveam pofta de ceva dulce, nu mi-am imaginat nici o clipa ca va rezulta ceva atat de gustos si frumos! Evident au trecut si pe lista de sarbatori!
Ștergereeu am sa le fac pe17 feb pt ca fetita mea implineste 16 ani si adora ciocolata.multumim de reteta
Ștergere.
Arata tare bine si nu pare deloc greu de facut!
RăspundețiȘtergereAsa este, se fac foarte usor si destul de repede, sunt perfecte pentru sarbatori!
ȘtergereCred ca sunt foarte bune, o sa le incerc si eu de Craciun, ce bine arata, a inceput sa imi ploua in gura. Abia astept sa le fac. Felicitari, nu imi gasesc cuvintele. Arata deliciossss!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, sunt dementiale, neaparat sa le incerci, nu degeaba sunt atat de laudate !
Ștergereintrebare frisca dev la crema se bate cu mixerul sau se mesteca doar cu lingura pana devine pufoasa ,te rog frumos sa-mi spui ca vreau sa le fac de craciun multumesc pentru reteta
RăspundețiȘtergereScrie foarte CLAR mai sus ca se incalzeste, NU SE FIERBE, dupa care se adauga ciocolata + esente dupa prefterinta! E greu tare....
ȘtergereLe-am gasit,le-am facut si sunt DEMENTIALEEE!!!:)le fac si sambata din nou ca nu ne-am saturat!multumesc pt reteta!Un an nou plin de impliniri!!!
RăspundețiȘtergereCred ca sint grozave!Multumim de reteta!Sigur am sa le incerc!
RăspundețiȘtergereAceasta minunata reteta ca si altele o sa o incerc acum de sarbatori. Sper, ca o sa imi reuseasca. Am facut si fursecuri si au iesit super bune. Multumesc pentru retete! Revin cu un comentariu dupa ce incerc islerele! Zi frumoasa! :) <3
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta! Au avut un succes nebun in Cipru!
RăspundețiȘtergere(le-am facut si poza -> http://imgur.com/Lw072ti )
Wow, ce faine ti-ai iesit! Mi-a placut foarte mult ideea cu fulgisorii de nea!
ȘtergereMinunat!
RăspundețiȘtergereBuna ziua!
RăspundețiȘtergereAs putea sa folosesc smantana in loc de frisca lichida?
smantana nu, smantana dulce pentru frisca puteti folosi alias frisca lichida de care spuneam :)
ȘtergereAcum le fac!Am mancat islere in vara cand am ajuns pe la Cluj si de atunci sunt fan !Multumesc pentru reteta!Pupici!
RăspundețiȘtergereEu am facut islere, dar cu alta glazura, din cacao....si arata f.bine. Lucioasa. Dar daca bagam islerele in frigider devenea mata, isi pierdea luciul. Aceasta nu? As dori sa-mi raspundeti. Multumesc.
RăspundețiȘtergereAm făcut islerele fără cântar - ochiometric. Am folosit migdale măcinate in loc de nuca. Au ieșit excepțional de bune. Și nu sunt greu de făcut! Câteva note:
RăspundețiȘtergere- aluatul se lucrează mai bine la rece
- calitatea ciocolatei face o diferența de la cer la pământ
- cuptorul trebuie supravegheat draconic caci se ard foarte ușor (între copt și ars e diferența poate fi sub un minut!)
- și mie glazura mi-a devenit mată după ce le-am lăsat afara la rece
- aluatul poate fi folosit pt cornulețe mici ca alternativa- tăvălite in zahar praf calde după coacere