In weekend am profitat de vremea frumoasa si am mers la cumparaturi la Auchan unde, pana pe 27 octombrie, se desfasoara #21ZileAuchan, o perioada in care va puteti bucura de produse moderne, marci renumite, noutati, produse exclusive, dar si de un
Targ al Producatorilor Romani. Mi-a placut tot ce am vazut acolo cu atat mai mult cu cat iubesc tot ceea ce tine de traditie si imi plac foarte mult produsele traditionale.
Daca ajungeti la targ neaparat sa faceti o vizita raionului de afumaturi, noua ne plac foarte mult! Daca aveti pofta de o placinta cu dovleac sau daca nu ati pus inca varza la murat sa treceti si pe la raionul de fructe si legume gasiti acolo tot ce aveti nevoie.
Gasiti si produse traditionale, ii, traistute si diverse vase ceramice sau suveniruri una mai ochioasa ca cealalta cu greu veti reusi sa va hotarati, o sa va doriti sa plecati cu toate acasa. Gasiti chiar si vase de lut pentru friptura sau sarmale in care veti obtine cele mai gustoase preparate!
Inspirata de acest targ mi s-a facut pofta de o invartita moldoveneasca cu nuca asa ca mi-am procurat de acolo toate cele necesare si ajunsa acasa m-am pus pe treaba!
Invartita moldoveneasca cu nuca este o placinta traditionala din zona Moldovei si se numeste astfel pentru ca sulurile de placinta se invart pana formeaza o spirala apoi se invart formand o spirala.
Inainte sa trec la reteta am o veste buna pentru voi: daca nu aveti timp sau chef, sau pur si simplu nu aveti resursele necesare pentru a prepara aceasta reteta la raionul gastro gasiti o invartita proaspat scoasa din cuptor ce arata minunat.
Daca v-a placut preparatul meu inspirat de Targul Producatorilor Romani, nu uitati sa dati like paginii de Facebook Auchan, pentru a fi la curent cu toate noutatile din magazine! .
Ingrediente:
pentru aluat:
1kg faina
2 oua
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
150 ml ulei
500 ml apa calduta
50 gr drojdie proaspata
pentru umplutura:
500 gr miez nuca
250 gr zahar
pentru uns:
50 ml ulei
pentru sirop:
150 ml apa
150 gr zahar
Mod de preparare:
Pregatim mai intai o maia: frecam drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza apoi adaugam apa calduta si faina pana obtinem o maia pe care o lasam la dospit. Punem faina intr-un bol, adaugam ouale batute usor, maiaua si apa calduta. Incepem sa framantam adaugand uleiul putin cate putin pana obtinem un aluat moale si elastic pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Rasturnam aluatul pe masa de lucru presarata cu putina faina.
Iata si o imagine din caresa va puteti da seama de elasticitatea aluatului:
Framantam pana obtinem o bila de aluat compacta care nu se mai lipeste de maini.
Presaram masa de lucru cu putina faina. Avem doua variante fie face o singura invartita mare pe care o vom coace in forma rotunda fie facem mai multe invartite mici. Eu am ales sa fac mai multe si din cantitatile date am obtinut opt invartite. Impartim aluatul in 8 si intindem o foaie de aluat foarte subtire. In imaginea de mai jos se vede cat de subtire este foaia.
Prajim nuca cateva minute in cuptor sau in tigaie si apoi o maruntim la robot.
Presaram ulei pe suprafata foii si apoi presaram nuca si zahar pe toata suprafata. Stratul de nuca nu trebuie sa fie gros.
Rulam strans foaia astfel incat sa obtinem un sul.
Sulul de aluat obtinut il vom tine de capete si il invartim pana obtinem o spirala. De aici si numele de invartita pe care il poarta aceasta placinta.
Rasucim sulul de aluat astfel incat sa formam un melc iar capatul il introducem in interior si il presam usor.
Asezam invartitele in tava tapetata cu hartie de copt.
Ungem invartitele cu ulei pe toata suprafata.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40 minute sau pana ce invartitele se rumenesc usor.
Facem un sirop din apa si zahar cu care insiropam invartitele imediat dupa ce le scoatem din cuptor.
O savuram apoi cu maaaare pofta, calda sau rece!
Distribuie daca iti place:
Vai ce bine arata in interior! O sa ma duc si eu sa vizitez acest targ cat mai tine si poate gasesc ceva pe gustul meu la raionul gastro.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! Cu siguranta vei gasi :)
ȘtergereBuna ziua!
RăspundețiȘtergereSe pot face si cu umplutura de ciocolata tip finetti, fara nuca? Stiu, nu mai este "invartita cu nuca" dar fetitei mele nu in plac nucile. Oare se rupe foaia sau ba?
Va multumesc.
Se pot folosi si alte umpluturi insa finetti zic eu ca nu se potriveste, e un aluat ca de placinta, ar merge cu branza duce, branza sarata, dovleac, mar, dar cu finetti as zice ca nu.
Ștergereîn rețeta de la mama si de la bunica,dupa ce se unge la final cu ulei , se presară pe deasupra învârtitei zahar...prin caramelizare capătă un gust deosebit(grija este aceea sa nu se coacă prea mult si sa se ardă atât pe fund cât și zaharul de deasupra,adică sa nu se depășească faza de caramelizare și sa se treacă în cea de zahar ars)...
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet!
RăspundețiȘtergere