Vinete umplute cu carne sau Karniyarik, o reteta turceasca cu o savoare deosebita, o reteta de vara, pe care o recomand cu drag. Vinetele pregatite astfel sunt absolut delicioase.
Traditional carnea folosita este amestec de miel si vita, eu am folosit porc si vita, sper sa ma ierte turcii pentru blasfemie.
Va recomand si varianta fara carne, Immam Bayildi, reteta o gasiti aici. Mai multe retete cu vinete gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru retete)
Ingrediente:
10 vinete potrivite
Mod de preparare:
Alegem cateva vinete nu foarte mari.
Le spalam, indepartam coditele si taiem o fasie deasupra, pe lungime.
Scobim vinetele cu ajutorul unei lingurite si tocam cubulete mici miezul scobit.
Tocam marunt ceapa si usturoiul iar ardeiul il taiem cubulete. Le sotam pe toate in cateva linguri de ulei de masline. Adaugam miezul vinetelor si le lasam pana se inmoaie.
Adaugam carnea tocata, bulionul, o rosie taiata cubulete, sarea si piperul si lasam la foc mic sa fiarba incet pana carnea este gatita.
Prajim vinetele in ulei pe toate partile.
Asezam vinetele in tava.
Punem in fiecare vanata umplutura de carne.
Asezam pe fiecare vanata felii de rosii. Reteta traditionala prevede si cate un ardei iute verde alaturi de rosii, eu nu am pus fiindca au mancat si copiii.
Dam la cuptor pentru 30 minute la 180 grade. Presaram patrunjel tocat din abundenta. Optional se pot servi cu iaurt.
Imi spuneti va rog cu ce as putea inlocui bulionul ca aici in Olanda nu am vazut. As vrea sa incerc reteta ca am mai incercat retete de la dv.si mi-au iesit bune.
RăspundețiȘtergereVa multumesc anticipat pt.raspuns!
Spor la gatit in continuare!
Salutari,
Mada
Buna ziua, Il puteti inlocui cu rosii pasate, se gasesc in mai toate supermarket-urile. O zi frumoasa cu spor in toate va doresc!
ȘtergereVinetele trebuiesc neparat prajite inainte sa fie umplute ?
RăspundețiȘtergereNu neaparat prajite, dar necesita putina preparare termica in prealabil, le puteti insa da la cuptor cateva minute in loc sa le prajiti
Ștergeream facut si eu! super delicioase! numai ca eu stiam ca se cheama Paputzakia( papuci) si este reteta greceasca!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-au placut, sa iti fie de bine! Intr-adevar, exista si o varianta greceasca, papaoutsakia, insa reteta este putin diferita de cea turceasca. La varianta greceasca se foloseste sos bechamel si branza kefalotiri. De altfel delicioase ambele variante.
Ștergere