Bunica a plecat demult sa doarma putin alaturi de ingeri, in urma ei au ramas insa amintirile si mirosul de gutui. Nu voi uita niciodata iernile petrecute alaturi de bunica, cu troiene cat casa si oameni de zapada uriasi, cu povesti cu zane si feti frumosi si cu nelipsitul miros de gutui.
Bunica avea un gutui ce in fiecare an ii daruia niste gutui uriase, aproape ca se rupeau crengile sub greutatea lor si toata iarna gutuile ne zambeau de pe dulapuluri si din geamuri! Toata casa mirosea frumos a gutui si ori de cate ori simt mirosul gutuilor invariabil imi amintesc de bunica.
Cea mai intensa amintire insa este legata de mancare de pui cu gutui a bunicii, doamne cat de frumos mai mirosea a gutui si a caramel, eram in extaz si zburdam veseli si nerabdatori sa ne infruntam cat mai repede din neasemuita delicatesa!
Imi amintesc cum ne dojenea mereu bunica, mancam mai mereu carnea de pui si sosul si ocoleam gutuile, desi ele erau practic "vinovate" de gustul si de mirosul acela innebunitoare!
Anii au trecut dar mirosul gutuilor a ramas iar astazi cu drag si dor de bunica am pregatit mancarea ei de pui cu gutui. Am ales totul cu mare grija, am mirosit indelung gutuile sa ma asigur ca miros a copilarie si a bunica si am ales cel mai bun piept de pui de la Agrisol, pentru ca ei cresc puii cu mare grija si ii hranesc in mod natural, ceea ce imi sporeste increderea si ma asigura ca voi obtine gustul mancarii de pui a bunicii, gustul copilariei!
Ingrediente mancare de pui cu gutui:
2-3 gutui (cca 500 gr)
3 linguri ulei
3 linguri zahar
2 linguri faina
100 ml apa
500 ml supa de pui
un praf scortisoara
Mod de preparare mancare de pui cu gutui:
Taiem pieptul de pui fasii si il rumenim il cateva linguri de ulei.
Il scoatem deoparte si il pastram la cald.
Taiem gutuile felii, indepartam casuta semintelor si le rumenim in acelasi vas.
Le scoatem si le pastram la cald.
Caramelizam zaharul cu atentie sa nu il ardem fiindca in acest caz va deveni amar.
Adaugam supa de pui cu atentie fiindca va bolborosi si pot sari stropi fierbinti. Lasam sa fiarba cat sa se topeasca caramelul si sa dea in clocot.
Intr-un pahar frecam faina cu apa rece pana optinem un sos fin. Adaugam faina in vas si fierbem pana capata consistenta unui sos. amestecam continuu sa nu se formeze cocoloase. Eventual puteti trece sosul prin sita.
Adaugam puiul.
Adaugam apoi gutuile si scortisoara dupa gust si dam intr-un clocot.
Nemaipomenit de gustoasa cu o aroma greu de egalat, pieptul de pui deosebit de fraged si cu un gust unic! Veti iubi mancarea de gutui!
Distribuie daca iti place:
Cea mai tare combinatie pe care am incercat-o vreodata. Este un echilibru placut intre proteina de pui si antioxidantii din gutuie. Recomand tuturor cu placere!
RăspundețiȘtergereDe a dreptul îmbietor, parca simt mirosul de carnita și parfumul gutuilor. Mulțumim pt reteta!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta!
RăspundețiȘtergereMama gatea mancare de gutui dar fara carne,era practic un desert dar din pricina" lipsurilor"mancam si cu paine!
RăspundețiȘtergere