Daca ajungeti in Bucovina e musai sa mancati aceste clatite chiar la ele acasa, ingredientele locale vor face diferenta, mai ales daca aveti ocazia sa le mancati la cineva acasa, facute cu ingrediente din gospodaria proprie! Eu am avut ocazia sa ma rasfat cu aceste minunate clatite acum 20 ani, de la o strasnica bucovineanca si iata ca astazi le-am pregatit din nou ca sa va aduc si voua reteta!
Clatitele bucovinene cu branza si stafide sunt o reteta specifica Bucovinei, asa cum o spune si denumirea, si desi in principiu reteta pare a fi asemanatoare cu clatitele banatene de fapt rezultatul final si gustul sunt diferite. Clatitele banatene au la baza clatite umplute cu branza si smnatana, insa sunt scaldate in sos de vanilie si acoperite cu bezea, pe cand cele bucovinene sunt scaldate in smantana, smantana fiind de altfel un ingredient nelipsit in Bucovina!
Si cum sarbatorile se apropie cu pasi repezi, si de 20 de ani sarbatorile intotdeauna incep cu Dr Oetker, vin cu vesti bune pentru voi! Cauta in magazine ambalajele promotionale Dr. Oetker, inscrie codul pe site aici: si poti câstiga o casa de vacanta pentru si mai multe momente dulci. Plus o multime de alte premii! Detalii puteti vedea si in imaginea de mai jos:
Ingrediente clatite bucovinene cu branza si stafide
pentru clatite
1 ou
100 gr faina
100 ml apa minerala
100 ml lapte
50 ml ulei pentru copt
pentru umplutura
2 oua
300 gr branza dulce
50 gr stafide
80 gr zahar pudra Dr. Oetker
1 lingurita esenta rom Dr. Oetker
pentru toping
200 gr smantana
50 ml lapte
50 gr zahar pudra
vanilie Bourboun Dr. Oetker
Mod de preparare clatite bucovinene cu branza si stafide
Vom pregati mai intai clatitele. Modul de pregatire al acestora, in imagini pas cu pas, il gasiti aici. Evident, veti obtine mai mult de 5 clatite, dar cu siguranta nu vor ramane nemancate!
Amestecam branza cu ouale si zaharul pudra cu aroma de vanilie si omogenizam compozitia. Eu am folosit branza grasa de vaca.
Punem stafidele intr-un bol, turnam peste ele o lingurita esenta de rom si le lasam sa se hidrateze, apoi le adaugam in compozitia de branza.
Incepem sa umplem clatitele. Intindem umplutura de branza uniform pe suprafata clatitei, lasand marginile acesteia libere. Pliem doua laterale.
Dupa care vom rula clatita.
Punem clatitele umplute intr-o tava termorezistenta unsa cu unt.
Amestecam smantana cu laptele, zaharul pudra si vanilia Borboun pana obtinem o compozitie omogena. Eu am folosit smantana cu 25%
Turnam compozitia de smantana peste clatite si nivelam.
Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 40 minute. Optional puteti pudra cu zahar.
Eu am dichisit putin clatitele, le-am stropit cu smantana din belsug si le-am decorat cu zmeura si menta.
Trimiteți un comentariu
Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!