Desi eu am crescut cu mucenicii muntenesti, cei fierti, totusi la noi in casa cei mai iubiti sunt mucenicii moldovenesti, fragezi si pufosi, bine insiropati, cu muuulta nuca si miere!
Sfintii 40 de mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe data de 9 martie. Cei 40 mucenici din Sevastia erau soldati crestini aflati in slujba imparatului Liciniu. Dupa traditia geto-dacica ar fi fost de fapt 44 de mucenici.
In constea celor 40 de mucenici gospodinele pregatesc 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In moldova mucenicii se fac din aluat copt, uns cu miere si nuca, iar in Muntenia si Dobrogea se fierb in apa cu zahar, miere si nuca.
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici iar daca vreti sa fiti la curent cu noile retete va invit sa va abonati aici. Ma gasiti si pe instagram aici.
Ingrediente (pt 16 mucenici)
pentru aluat:
600 gr faina
200 ml lapte
100 gr zahar
2 oua
50 gr unt
7 gr drojdie uscata
1/2 lingurita sare
coaja rasa de lamaie
rom si vanilie
pentru uns
1 galbenus
2 linguri lapte
pentru sirop
100 ml apa
50 gr zahar
pentru toping
50 gr miere albine
200 gr miez nuca
Mod de preparare mucenici moldovenesti impletiti
Punem faina intr-un vas impreuna si facem o adancitura in mijloc. In laptele caldut dizolvam zaharul, sarea si drojdia uscata si adaugam amestecul rezultat in adancitura din faina. Adaugam si ouale batute usor, vanilia, romul si coaja rasa de lamaie. Incepem sa framantam, adaugand treptat untul topit.
Framantam bine aluatul pana cand incepe sa faca basicute si obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de maini. Il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Impartim aluatul in 16 bile egale.
Fiecare bila o vom imparti mai apoi in doua, ungem masa de lucru cu putin ulei si modelam cu palmele doua snururi subtiri. Unim cele doua snurui la mijloc si le rasucim. Presam capetele sa nu se desfaca si il rasucim in forma de cifra 8. Punem mucenicii astfel formati in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam la dospit.
Ungem deasupra cu galbenus de ou batut si coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 30 minute, pana se rumenesc frumos. Eu am folosit si functia de ventilatie a cuptorului.
Din apa si zahar pregatim un sirop pe care il lasam sa se raceasca. Cat sunt inca fierbinti mucenicii ii ungem din abundenta cu sirop, cu ajutorul unei pensule de patiserie. Ungem apoi mucenicii cu miere de albine.
Dupa ce i-am uns cu miere presaram nuca macinata.
Sunt foarte pufosi si fragezi!
Distribuie daca iti place:
Mulțumim frumos pentru postare și vă doresc multă sănătate,o primăvară liniștită și zile cu mult spor!
RăspundețiȘtergere