Coliva este un desert traditional din grau fiert amestecat cu zahar sau miere si nuci pisate, ornat cu zahar pudra, biscuiti si bomboane, care se imparte la inmormantari sau parastase, doar dupa ce este sfintita de preot.
Coliva traditionala, facuta din grau fiert, reprezinta de fapt trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul iar mirodeniile si ingredientele din compozitie reprezinta virturile acestuia iar zaharul sau mierea pentru dulceata vietii vesnice pe care ne dorim sa o aiba cel raposat.
Coliva este acel desert pe care nimeni nu si-ar dori sa fie nevoit sa invete a-l prepara vreodata, din pacate insa, in voata vine si momentul cand vom fi nevoiti sa o facem.
Dupa ce ani de-a randul am privit-o pe bunica cum indeplinea tot acest ritual, apoi alti cativa ani buni am porivit-o pe mama pregatind coliva pentru pomenirile bunicilor mei, iata ca anul trecut, o data cu moartea soacrei mele am fost nevoita sa pregatesc si eu coliva.
Si pentru ca, incepand de astazi si in toate sambetele de pana in sambata Pastelui "se poarta colivele" cum se spune in zona de unde vin eu, m-am gandit sa scriu reteta, poate va este de folos.
Eu am pregatit coliva din imagini pentru Mosii de iarna, cand se da de pomana coliva, colacei si pilaf sau racituri in unele zone, de aceea in prima fotografie apare si carnea, desi acum suntem in post.
Daca respectati indicatiile retetei va garantez ca veti obtine cea mai buna si mai aromata coliva, va garantez! Am pregatit si din 4 kg de arpacas coliva, in ceaunul de tuci, pe chirostii, si a iesit minunata, in acest caz insa va sfatuiesc dupa ce o fierbeti sa o mutati in doua, trei vase, fiind cantitate mare am avut surpriza a doua zi dimineata sa constat ca la fund era calduta inca, nu se racise complet.
Ingrediente coliva traditionala
1 kg arpacas (grau)
3 litri apa
500 gr zahar
1 lingurita sare
500 gr nuca macinata
1 lingurita scortisoara
1 lingura zahar vanilat
1 lingura esenta rom
1 lingura coaja rasa lamaie
200 gr biscuiti simpli
2 linguri cacao
Mod de preparare coliva traditionala
In primul rand trebuie sa stiti ca intotdeauna coliva trebuie fiarta cu o seara inainte, pentru a avea timp sa se raceasca pana a doua zi. Asadar cum se face coliva pentru inmormantari, parastase sau pomeniri?
Mai intai vom alege arpacasul de eventualele impuritati (pleava, neghina, sparturi) si al sapalam bine, in mai multe ape, pana cand apa in care il spalam va iesi limpede, nu se va mai albi. In mod traditional, se spune ca arpacasul trebuie spalat in noua ape caldute, corespunzatoare celor 9 cete ingeresti.
Punem arpacasul astfel spalat intr-o oala (alegeti o oala care stiti ca nu lipeste) si adaugam apa, Proportia este o parte arpacas, trei parti apa, asadar la 1 kg arpacas am adaugat 3 l apa.
Fierbem la foc mic si cand apa a scazut si graul a inceput sa infloreasca este momentul in care va trebui sa adaugam zaharul. Unele persoane prefera sa adauge acum doar o parte din zahar si restul dupa fierbere, eu adaug toata cantitatea de zahar in acest moment si niciodata nu am dat gres.
Inainte de adaugarea zaharului aceasta este consistenta arpacasului:
Adaugam zaharul si din acest moment vom avea grija sa amestecam continuu cu o lingura de lemn, pentru ca acum se va lipi foarte usor. Tot in acest moment vom adaugga si sarea. Sarea are rolul de a intensifica aromele, asadar nu renuntati la ea.
Dupa ce adaugam zaharul veti observa ca se va inmuia usor si va avea un aspect sticlos. Fierbeti in continuare la foc mic pana cand tot lichidul va fi absorbit si coliva va fi bine legata.
Dam deoparte si acoperim fie cu un stergar curat si umed, fie cu folie alimentara. Daca nu o veti acoperi va face o "coaja" pe care veti fi nevoiti sa o aruncati.
A doua zi dimineata vom trece la pregatirea propriu-zisa a colivei.
Adaugam nuca macinata, zaharul vanilat, coaja de lamaie si scortisoara. Amestecam bine pana incorporam aromele. In acest moment gustati cand si cand si daca este cazul mai adaugati. Eu de regula mai adaug scortisoara si rom, dar asta depinde de gustul fiecaruia.
Amestecam coliva bine, fie cu o paleta sau o lingura de lemn, fie cu mainile (evident dupa ce ne-am spalat bine inainte).
Asezam coliva pe un platou si o modelam. Daca folositi un platou rotund puteti folosi inelul pentru tort si coliva va avea o forma perfecta. Macinam biscuitii la robot si cu ajutorul unei site acoperim suprafata colivei cu un strat de biscuiti.
Daca nu aveti un robit de bucatarie la dispozitie veti macina biscuitii cu ajutorul unui sucitor sau a unei sticle.
Pentru a forma crucea de pe coliva vom folosi un sablon. Le gasiti de cumparat in magazinele bisericesti, dar si in piete sau la magazinele care vand de regula tamaie, catui si lumanari.
Punem cu grija sablonul pe coliva si cu ajutorul unei site presaram cacao. Putem face crucea din zahar pudra, nu neaparat din cacao.
Indepartam cu mare atentie sablonul. Daca nu aveti un astfel de sablon nu este nici o problema, puteti face crucea din bomboane, sau va faceti singuri un sablon de cruce dintr-un carton.
Coliva noastra este gata. Eu de data asta am presarat doar putina cacao pe margini, insa voi o puteti decora cu mieji de nuca sau bomboane. La parastase pun intotdeauna bomboane atat deasupra, cat si de jur imprejur. Copil fiind, cand bunica venea de la bserica si ne aducea coliva tare ma mai bucuram cand gaseam bombonelele ascunse in desertul delicios.
Distribuie daca iti place:
Foarte frumoasă coliva.Același procedeu îl cunosc și eu.
RăspundețiȘtergereSuper idei, mulțumesc frumos.
RăspundețiȘtergere