ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

12 sept. 2019

Colacei traditionali


Colaceii sunt intalniti in traditia noastra populara in diverse imprejurari, dar cel mai adesea la pomeniri, parastase. De asemeni, colaceii se imparteau colindatorilor, din pacate insa, aceasta traditie s-a pierdut in timp, in ziua de astazi regasindu-se doar in unele zone ale tarii.
In afara de semnificatiile traditionale colaceii pot reprezenta si o gustare pentru scoala sau serviciu, sau pot fi savurati la micul dejun. 
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici



Ingrediente colacei traditionali (pentru 16 colacei)

1 kg faina
1 lingurita sare
400 ml lapte
100 gr zahar
100 gr unt
coaja de lamaie/portocala
arome (vanilie, rom)
4 oua
10 gr drojdie uscata

pentru und

1 galbenus
2 linguri lapte
200 ml apa
50 gr zahar




Mod de preparare colacei  traditionali

Punem faina intr-un bol impreuna cu drojdia si sarea. Facem o adancitura in mijlocul acesteia si adaugam laptele caldut, in care am dizolvat si zaharul. Adaugam ouale batute usor, coaja rasa de portocala, vanilie si rom. Incepem sa framantam, turnand din cand in cant unul topit (dar nu fierbinte) Framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini, ungem bolul cu  putin ulei, asezam aluatul, acoperim cu un prosop curat si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.


Impartim aluatul in 16 bilute aproximativ egale. Daca doriti colacei perfect egali puteti  cantari bilutele.


Impartim fiecare bila in trei, o parte mai micuta si doua egale. Cele doua egale le asezam pe masa unsa cu putin ulei si cu ajutorul palmelor modelam cate un snur. Asezam cele doua snururi ca in imaginea de mai jos si apoi le prindem la capete si rasucim, formand astfel o spirala.


Modelam un snur din bucata mai mica de aluat, de aceeasi lungime.


Unim capetele spiralei si le presam dedesupt, ca sa nu se desfaca la copt. Asezam pe margine snurul simplu, presand capetele.


Asezam colaceii astfel formati in tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem cu galbenusul de ou batut cu laptele.


Coacem in cuptorul preincalzit, la 200 grade, pentru circa 15 minute.


Cat sunt fierbinti ii ungem cu siropul pregatit din apa si zahar.



Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes