Racitura sau piftia de porc este unul dintre cele mai iubite preparate in sezonul rece, fiind nelipsite de Craciun sau de Revelion de pe mesele romanilor.
De asemenea, raciturile sunt nelipsite de Mosii de iarna, zi numita si sambata mortilor sau sambata piftiilor.
Pentru ca racitura sa iasa gustoasa si sa se inchege bine avem nevoie de oase cu cat mai multe cartilagii, picioarele de porc, cunoscute sub denumirea de "adidasi" fiind ideale, dar, si capul de porc este bun pentru racituri, si in mod special urechile si ratul. Daca nu aveti oase potrivite pentru racitura puteti alege sa aadaugati gelatina, ca sa fiti siguri ca se va inchega asa cum trebuie. Daca aveti oasele potrivite atunci va trebui sa le fierbeti indelung, pana cade carnea de pe os, atunci categoric se va inchega, nefiind nevoie de gelatina.
Vom folosi cat mai putina grasime, pentru a obtine o racitura cat mai limpede. eu obisnuiesc sa degresez racitura, pentru ca nu imi place nici cum arata cu grasime, nici nu suport gustul grasimii in racitura.
Am adaugat si o bucata de carne macra pentru ca oasele au destul de putina carne. La final alegeti voi cum doriti sa o prezentati, fie cat mai artistic, pentru musafiri, in diverse forme, fie clasic, intr-un bol, cum am facut eu acum. Cand pregati racitura doar pentru noi, obisnuiesc sa o pun in caserole cu capac, ca sa nu miroasa tot frigiderul a usturoi.
Daca doriti o prezentare frumoasa va recomand sa va uitati la racitura mea de pui aici.
Mai multe retete traditionale specifice sarbatorilor de iarna gasiti aici.
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici
Ingrediente racitura (piftie) de porc
1 kg picioare porc (adidasi)
500 gr pulpa porc
2-3 morcovi
1 telina
1 pastarnac
1 lingurita piper boabe
1 capatana usturoi
Mod de preparare racitura (piftie) de porc
Spalam picioarele de porc si le punem intr-un vas incapator.
Curatam morovul, telina si pastrnacul, le spalam si le adaugam si pe ele in oala.
Completam cu apa cat sa acoperim oasele si legumele, si sa aiba loc sa fiarba. Tineti cont ca va mai scadea la fiert. Adaugam piperul si sarea si fierbem la foc mic, indepartand din cand in cand spuma care se formeaza. Vom fierbe raciturile pana cand carnea cade de pe os.
Cand consideram ca raciturile sunt gata adaugam usturoiul pisat si dam in unul-doua clocote.
Daca luam putina zeama si o frecam intre degete aceasta trebuie sa fie lipicioasa, semn ca raciturile sunt gata. Nu punem tot usturoiul o data, punem mai putin, gustam si daca este cazul mai adaugam. Potrivim gustul si de sare. Cand obtinem gustul dorit scoatem oasele si legumele si strecuram mai printr-o sita deasa.
Indepartam resturile, spalam sita si adaugam deasupra o bucata de tifon peste care vom pune vata. Strecuram din nou zeama ramasa astfel incat sa obtinem niste racituri cat mai limpezi. Daca doriti sa si degresati racitura atunci o lasati sa se raceasca in oala, adunati grasimea si apoi o reincalziti.
Oasele fie alegem sa le punem intregi in bol, fie curatam carnea si soriciul de pe ele. In fiecare bol vom avea grija sa punem carne macra, sorici dar si morcov fiert, pentru un aspect mai frumos.
Turnam cu grija zeama peste carne. Dam la frigider peste noapte, ca sa se inchege. Daca este ger puteti scoate raciturile in balcon, avand grija sa le acoperim cu ceva.
Aici am pus si in caserole, am pus capacul si le-am dat la frigider.
Racitura noastra este gata!
Distribuie daca iti place:
Eu folosesc ceapă si morcov,rețeta bunicii.Se poate și fără ceapă?
RăspundețiȘtergere