ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

28 ian. 2021

Fursecuri lamai, cu crema de nuca

Am pus ochii pe fursecurile astea in forma de lamaie, umplute cu crema de nuca de cativa ani, dar nu stiu cum se face ca abia acum le-a venit randul. Le-am vazut pe blogul Ceslavei Bodiu, o moldoveanca talentata, creatoarea grupului de facebook Gustosel, un grup in care moldovencele se intrec in bunatati, una mai apetisanta decat cealalta. Mutumesc Ceslava, foarte bune si s-au bucurat de un real succes!
Va recomand si piersicile umplute cu crema nucile umplute cu crema, fursecurile ciupercute sau fagurii cu crema. 


 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente fursecuri lamai, cu crema de bezea si nuca (pentru cca 40 bucati)

pentru aluat

500 g faina
100 g unt
200 ml lapte
2 galbenusuri
100 g zahar
1 lingurita praf copt
coaja si zeama de la o lamaie mica

pentru crema de bezea si nuca

2 albusuri
100 g zahar pudra
250 g miez nuca
coaja si zeama de la o lamaie mica

pentru decor

200 ml lapte
colorant galben si verde
zahar tos


Mod de preparare fursecuri lamai, cu crema de nuca

Pregatim mai intai aluatul. Intr-un bol punem faina amestecata cu praful de copt si zaharul. Eu am ales sa folosesc zahar pudra, ca sa se topeasca mai usor. Adaugam untul moale, galbenusurile, laptele, zeama si coaja de lamaie si framantam pana obtinem un aluat omogen, pe care il vom acoperi cu o folie si il vom da la frigider pentru cel putin 30 minute. Va recomand sa folositi lamai bio, cele obisnuite au coaja tratata cu diverse substante si nu este comestibila. In plus, veti observa ca lamaile bio au si gust mult mai bun si miros frumos. Eu cand cumpar lamai bio rad coaja, si o pun intr-un pahar in frigider, un strat de lamaie, unul de zahar, ultimul strat va fi de zahar si veti observa ca acesta va forma o crusta care va pastra foarte bine coaja de lamaie. Eu am un pahar cu coaja de lamaie in frigider dinainte de Craciun si inca arata foarte bine si este perfecta pentru consum.
 

Dupa ce aluatul a stat suficient la frigider cat sa se intareasca vom rupe cu mana bucati din aluat si vom forma bilute de marimea unei nuci. La final am cantarit cateva de curiozitate, au circa 25 grame fiecare si mie mi-au iesit 40 bucati. Dupa ce le-am pregatit eu le-am dat din nou la frigider fiindca untul din compozitie se va inmuia de la caldura mainilor.

Pregatim crema. In reteta dupa care m-am inspirat trebia doar amestecat albusul cu zaharul, zeama si coaja de lamaie si nuca, eu nu am fost foarte atenta, asa ca am batut albusul spuma, am adaugat apoi zaharul pudra si zeama de lamaie si am mixat pana am obtinut o bezea si la final am incorporat nuca. A iesit foarte bun si asa, doar ca, prin mixare si-a marit volumul, si mi-a iesit mai mult decat era necesar si mi-a mai ramas crema. Dar nu a fost o problema, gasesc eu la ce sa o folosesc.


Cu ajutorul sucitorului vom intinde fiecare bila de aluat intr-un cerc cu diametrul de circa 8 cm Pe fiecare cerculet vom pune o lingurita de crema. Suprapunem parte peste parte aluatul si unim capetele presand usor cu degetele, ca sa nu desfaca la copt, dandu-i totodata forma unei lamai.  Asezam fursecul astfel format cu pliul in jos.

Asezam fursecurile in tava tapetata cu hartie de copt.


Le coacem in cuptorul preincalzit, la 160 grade, pentru circa 20 minute, pana se rumenesc. Initial mi s-a parut ca e prea mica temperatura si am setat la 180 grade, insa au crapat pe margini, asadar nu faceti ca mine! Timpul de coacere in schimb poate varia in functie de cuptor, asadar daca nu sunt coapte dupa 20 minute le mai lasati putin. 


Lasam fursecurile sa se raceasca. Pregatim doua castroane in care vom pune laptele. In unul dintre ele punem mai putin si adaugam colorantul verde, in cel care are mai mult lapte, colorantul galben. Eu am avut colorant gel de la Wilton: galben lamai si verde frunza. Pregatim si o farfurie cu zahar tos. Nu puneti tot zaharul fiindca va trebui sa il mai schimbati din cand in cand.
Trecem fursecurile prin laptele colorat cu galben.

Inmuiem usor varfurile in laptele colorat cu verde.

Si le tavalim imediat prin zaharul tos.

Le asezam pe un platou si le lasam sa se usuce zaharul.

Sunt mult mai bune a doua zi. Pentru efect maxim le asezam pe un platou si decoram cu frunze de lamaie.


Distribuie daca iti place:

2 comentarii :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes