ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

14 dec. 2021

Tort Egiptean


Reteta tortului egiptean o aveam salvata inca din 2009, cand am vazut-o pe blogul Amaliei, dar nu stiu de ce am avut impresia ca este foarte laborioasa si am tot amanat si foarte rau am facut. Practic este un tort foarte usor de pregatit, iar rezultatul este de senzatie!
Ajutorul meu de nadejde in pregatirirea acestui tort a fost mixerul de mana FHM-400CR  de la Fram Electrocasnice, care m-a ajutat sa imi eficientizez timpul la maximum.
Inainte sa va povestesc putin despre acest mixer, e musai sa va dau o veste tare buna, produsele Fram beneficiaza de 6 ani garantie, asadar acum este momentul sa profitati! Si trebuie sa mai stiti ca toate produsele Fram au un design cu totul deosebit, incat cu siguranta le-ar sta tare bine sub bradul de Craciun!
Revenind la mixerul de mana despe care va povesteam ca l-am avut aliat in prepararea acestui tort, dispune de 400W putere, fiind eficient atat pentru a amesteca cat si pentru a framanta, are sase viteze, plus o functie turbo, este dotat cu teluri si carlige din inox si este prevazut cu un buton de siguranta pentru eliberarea accesoriilor.
Usor de manevrat, design placut, ii puteti gasi locul oriunde in bucatarie.
Si nu uitati, ramaneti aproape fiindca prietenii mei de la Fram electrocasnice au o surpriza frumoasa de Craciun, doar pentru voi!


Ingrediente Tort Egiptean

pentru blat

6 albusuri
180 g zahar pudra
120 g nuci si alune macinate
80 g faina

pentru crema de vanilie

6 galbenusuri
180 g zahar pudra
350 ml lapte
40 g amidon
170 g unt 
vanilie

pentru crema de frisca

250 ml smantana lichida pt frisca
200 g zahar tos
120 g nuci si alune 
 
pentru decor

120 g nuci si alune macinate



Mod de preparare Tort Egiptean

Incepem mai intai prin a pregati blaturile. Daca doriti puteti folosi doar alune, doar nuci, sau cum am folosit eu, jumatate alune, jumatate nuci. Eu am avut alune prajite fara coaja si fara sare, nucile le-am pus mai intai cateva minute la cuptor, apoi le-am macinat impreuna cu alunele. Nu trebuie sa rezulte un amestec fin, ci sa ramana si bucatele ceva mai marisoare. Mixam albusurile cu un praf de sare pana cand compozitia devine ferma. Adaugam zaharul pudra si continuam sa mixam pana cand obtinem o bezea tare si lucioasa. 

Adaugam alunele si nucile macinate. Adaugam si faina.


Incorporam cu ajutorul unei spatule pana cand omogenizam compozitia. Pe o hartie de copt trasam cercuri. Impartim compozitia in trei parti egale si pe fiecare o intindem pe suprafata trasata si nivelam.  Blaturile mele au avut diametrul de 24 mm. 


Coacem in cuptorul preincalzit, la 160 g, pentru circa 15-20 minute. Le lasam deoparte sa se raceasca.

Dupa ce s-au racit desprindem cu grija hartia de copt.

Cat au stat blaturile la cuptor eu am preparat cremele. Pentru crema de vanilie punem intr-un vas, la foc mic,  galbenusurile, laptele, zaharul si amidonul si amestecam continuu, pana cand incepe sa se ingroase. Adaugam vanilia si dam deoparte sa se raceasca.

Peste crema de oua rece adaugam untul la temperatura camerei.

Mixam pana cand untul este complet incorporat si obtinem o crema fina.

Pregatim cea de a doua crema. Vom incepe cu zaharul tos, pe care il punem intr-un vas, la foc mic, si il lasam pana cand se caramelizeaza. Aveti grija sa nu il ardeti fiindca va deveni amar. Intindem zaharul caramelizat pe o foaie de copt, in strat subtire. Foarte mare atentie sa nu va raniti, zaharul ars in contact cu pielea poate produce rani destul de grave.

Dupa ce s-a racit va arata exact ca o sticla transparenta. Il vom rupe in bucati mici. Pastram o parte din bucatile de zahar caramelizat pentru decor, iar restul il vom macina la robot.

Mixam smantana dulce ptr frisca pana cand devine ferma. Pastram cateva linguri de frisca deoparte, pentru decor.

Adaugam zaharul macinat si nucile si alunele macinate si incorporam.

Incepem asamblarea tortului. Punem pe suportul de tort primul blat, apoi intindem u strat din crema de vanilie si nivelam.

Urmatorul strat va fi cel cu crema de frisca. Ca sa va vina mai usor va recomand sa impartiti de la inceput cremele in cate trei parti egale.

Continuam  pana asezam si cel de al treilea blat, iar ultimul strat e cu crema de frisca.

Bucatile de zahar ars le vom aseza deasupra tortului, pe toata suprafata acestuia.

De jur imprejur vom decora cu un strat foarte subtire de frisca, peste care vom tapeta cu alune si nuci macinate.

Frisca ramasa o punem intr-un pos si modelam cateva aveole de jur impreju, peste care presaram alune macinate.


Dam tortul la frigider peste noapte. Recomand sa il lasati cel putin 24 de ore, gustul va fi mult mai intens.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes