ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

7 mar. 2022

Mucenici umpluti cu nuca, reteta de post

Mucenicii sunt un desert traditional, si simbolizeaza cei 40 mucenici din Sevastia, pe care ii praznuim in fiecare an pe data de 9 martie. Intotdeauna fac mucenici, insa cum alor mei intotdeauna li se pare ca au prea putina nuca, am decis sa le fac mucenici umpluti, astfel se vor bucura de un gust si mai bogat, de nuca.
Am ales sa pregatesc varianta de post, pentru ca anul acesta 9 martie este in Postul Pastelui Au iesit senzationali, grasi, pufosi, pliiini de umplutura delicioasa de nuca, mustind de sirop si de miere. Da, stiu am exagerat cu laudele, dar daca ii veti incerca, veti intelege de ce, sunt pur si simplu minunati!

Va recomand si mucenicii moldovenesti impletiti, reteta de post sau mucenicii impletiti moldovenesti, reteta de dulce. Mai multe retete de mucenici gasiti aici. (clickk pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)


Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici 

Ingrediente mucenici umpluti cu nuca, reteta de post

Ingrediente (pt 16 mucenici) 

pentru aluat 

1 kg faina 
500 ml apa 
100 ml ulei 
100 gr zahar 
1 lingurita sare 
7 gr drojdie uscata 
esenta de vanilie 
esenta de rom 
coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala 

pentru umplutura

200 g nuca macinata
50 ml apa
2 linguri zahar tos
 
pentru uns
 
200 ml apa
2 linguri zahar
1 lingura faina

pentru insiropat

200 ml apa 
2 linguri zahar 
 
pentru deasupra
 
5-6 linguri miere albine 
300 gr nuca macinata 
 
 
Mod de preparare mucenici umpluti cu nuca, reteta de post
 
Eu am folosit masina de paine pentru framantare si dospire, daca folositi un robot sau daca ii preparati manual atunci procedati in felul urmator: veti pune intr-un bol faina amestecata cu sarea si drojdia uscata, adaugati uleiul si apa in care ati dizolvat in prealabil zaharul, esentele si coaja rasa de lamaie (folositi lamai bio, cu coaja netratata chimic) si framantati pana obtineti un aluat care nu se mai lipeste de maini. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.


Am impartit aluatul in 8 bile aproximativ egale, Vor iesi 8 mucenici foarte mari, asadar daca doriti puteti sa ii faceti mai mici, cred ca 12 ar fi ideal.

Pregatim umplutura. Prajim putin nuca in cuptor apoi o macinam. Adaugam zaharul si coaja rasa de lamaie si de portocala. Adaugam apa fierbinte, putin cate putin, si amestecam pana cand obtinem o compozitie mai groasa. Cantitatea de apa este aproximativa, in functie de cat de fin este macinata nuca, va absorbi mai multa sau mai putina apa Lasam sa se raceasca.

 


Intindem fiecare bila de aluat cu ajutorul sucitorului o fasie ingusta si lunga de aluat. Asezam o lingura de umplutura intr-o margine, pe lungime.

Rulam ca pe un rulou si rasucim usor. Nu rasuciti foarte tare ca sa nu pocneasca si sa iasa umplutura.

Unim capetele, presam si formam un opt, avand grija ca lipitura sa ramana dedesubt.

Asezam mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin loc intre ei, pentru ca vor mai creste la copt. Ii lasam sa mai creasca in tava circa 20-30 minute, apoi ii ungem cu un amestec facut din apa rece, zahar si faina.  Cantitatile sunt relative, eu am pus o lingura de faina, pe care am diluat-o cu apa rece, cam 200 ml, apoi am adaugat doua linguri zahar si am amestecat bine. Adaosul de faina in amestecul de apa si zahar are rolul de a face mucenicii mai rumeni.

Coacem mucenicii in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 40 minute. Cat sunt fierbinti ii ungem din abundenta cu sirop din apa cu zahar. Fiti generosi cu siropul. Nu am dat cantitati exacte, pentru ca fiecare pune cat zahar doreste. Eu am pus la 200 ml apa 2 linguri de zahar. aveti in vedere ca si mierea va fi dulce.
Ii lasam jumatate de minut sa absoarba putin siropul, apoi ii ungem cu miere de albine.

Presaram deasupra nuca macinata.

Am mancat unul cald, imediat, foarte buni, pufosi, gustosi, am pastrat unul si pentru a doua zi, s-a pastrat foarte bine, nu s-a intarit deloc.


Distribuie daca iti place:

4 comentarii :

  1. Arată super, si cred ca sunt și delicioși. Oare cu ce as putea înlocui laptele din umplutură ca să fie de post?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lapte vegetal: de soia, de migdale sau cocos, sau pur si simplu cu apa. Sau puneti doar nuca si zahar.

      Ștergere
  2. Multumesc și spor la bunătăți!

    RăspundețiȘtergere
  3. Miamiii, ce bine arata o sa fac È™i euu săptămână asta ❤️❤️❤️❤️

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes