ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

29 mai 2022

Waffles aperitiv cu branza, ceapa verde si marar

Waffles aperitiv cu branza, ceapa verde si marar, un preparat cu gust minunat, ce poate fi luat la picnic, la pachetelul pentru serviciu sau pentru scoala, in excursii sau chiar si pe platourile cu aperitive.
Se fac foarte usor, puteti folosi si alte combinatii de ingrediente, dupa propriul gust, si cu siguranta toata lumea le va indragi.
Eu am folosit pentru prepararea lor Aparatul de facut gofre (waffles) Heinner HWF-1000CR

Cu ajutorul acestui aparat puteti prepara si waffles dulci, mai ales pe placul copiilor, de exemplu waffles cu ciocolata, waffles cu portocale sau waffles cu afine dar si renumitii faguri cu crema ai copilariei. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor).

Aparatul are un design foarte placut, ocupa destul de putin spatiu, este foarte usor de manevrat si usor de curatat, datorita placilor antiaderente.

27 mai 2022

Limoanada cu capsuni

E atat de cald zilele astea la noi, incat am senzatia ca suntem in mijlocul verii, si cum dupa o z calduroasa ne prinde tare bine o limonada, ne-am rasfatat zilele astea din plin cu delicioasa limonada cu capsuni. O limonada tare gustoasa si aromata, pe placul tuturor, dar mai ales al copiilor.
Va recomand si limonada cu miere si menta, limonada cu flori de soc sau limonada cu petale de trandafiri. Mai multe retete de limonada gasiti aici. Mai multe retete cu capsuni gasiti aici.

26 mai 2022

Socata cu petale de trandafiri


Socata pregatesc de cativa ani, si ne place tare mult, insa socata cu petale de trandafiri nu pregatisem niciodata pana acum, asa ca imediat ce au inflorit trandafirii m-am grabit sa o fac, la sugestia unei cititoare a blogului, careia ii multumesc si pe aceasta cale!
Aroma socului se combina excelent cu aroma ametitoare a trandafirilor din soiul Rosa Damascena, cunoscuti sub denumirea populara de "trandafiri de dulceata" si rezulta o socata cu o aroma incredibila,  de un roz foarte pal.
Voi lasa mai jos cantitatile folosite de mine, dar nu trebuie neaparat sa le respectati, cel mai bine este sa reglati cantitatile dupa propriul vostru gust. In loc de zahar puteti pune miere de albine.
Va recomand si socata, siropul de soc, limonada cu flori de soc, limonada cu petale de trandafiri sau trandafirata. Mai multe retete cu flori de soc gasiti aici. Mai multe  retete cu trandafiri gasiti aici.

Ingrediente socata cu petale de trandafiri

5 l apa plata
400 g zahar
10 flori soc
6 flori trandafir
3-4 lamai
 
5

Mod de preparare socata cu petale de trandafiri

Vom pregati un borcan curat. Florile de soc le verificam sa nu aiba insecte si eliminam eventualele impuritati.

 Verficam cu mare atentie trandafirii, acestia au tentinta sa adune foarte multe insecte intre petalele lor. Rupem petalele, pe cat posibil fara partea alba, si le frecam usor cu putina zeama de lamaie.
Lamaile le vom taia felii. Atentie, daca le puneti cu tot cu coaja folositi lamai bio, cu coaja netratata. Daca au coaja tratata atunci o veti curata.


Asezam in borcan un strat de soc unul de lamai si unul de petale de trandafiri, apoi repetam procedura pana le terminam. Adaugam apoi zaharul si turnam apa pana umplem borcanul si amestecam bine ca sa se topeasca. Zaharul puteti pune mai mult sau mai putin, dupa preferinte, la fel si lamaile.
Pentru eficienta maxima putem topi separat zaharul intr-o o cantitate mai mica de apa si adaugam.
Acoperim borcanul cu o farfuriuta, si il lasam in bataia soarelui. Vom amesteca din cand in cand gustam, iar cand a ajuns la aciditatea optima (in functie de gustul fiecaruia), o vom strecura, o punem la sticle si o pastram la frigider.
Daca vremea este mai rece puteti grabi procesul adaugand drojdie, dar sa aveti grija ca drojdia grabeste procesul de fermentatie si daca o lasati mai mult decat trebuie o veti compromite.


18 mai 2022

Chec simplu, cu cacao


Chec simplu, cu cacao, reteta simpla, fara praf de copt, exact asa cum o facea mama in copilaria mea. Inainte sa trec mai departe vreau sa lamuresc un lucru, mi s-a intamplat adeseori la retetele de chec sa mi se spuna ca e denumirea gresita, ca acela e pandispan iar checul are musai unt. Ei bine, care este diferenta dintre chec si pandispan? Pandispanul contine doar oua, zahar si faina, ca si ingrediente de baza, la chec pe langa oua, zahar si faina se adauga grasimi, cum ar fi uleiul sau untul, sau apa plata sau minerala. O alta diferenta ar fi ca pandispanul nu contine niciodata agenti de crestere, pe cand la chec ii putem intalni.
Si pentru ca am lamurit direfentele dintre cele doua, sa raspund la o alta intrebare pe care o primesc adeseori: va creste checul daca nu contine praf de copt?  Da, checul creste fara probleme, dar este important sa amestecam corect compozitia de galbenusuri cu cea de albusuri, astfel incat sa inglobam cat mai bine aerul in aluat si sa avem grija sa nu se lase albusul.
Daca totusi nu aveti incredere, si simtiti nevoia sa puneti praf de copt, o puteti face.
Va recomand si checul cu cacao si stafide, checul cu lamaie sau checul cu albusuri. Mai multe retete de chec gasiti aici.

Ingrediente chec simplu, cu cacao

8 oua
8 linguri zahar (200 g)
8 linguri ulei    (100 ml)
8 linguri faina (200 g)
1 lingura cacao (30 g)
1 praf sare
 
Mod de preparare chec simplu, cu cacao

Inainte sa trec la reteta propriu zisa precizez ca lingurile le-am pus cu varf, eu prefer intotdeauna lingura, dar, pentru ca foarte multi dintre voi va simtiti mai confortabil cu gramajele, am si cantarit ingredientele.
Incepem prin a separa ouale. Intr-un vas bine degresat si uscat, de preferat din inox sau sticla, punem albusurile. Vom avea grija sa nu se strecoare nici macar o picatura de galbenus, pentru ca nu se vor mai bate la fel de bine. Mixam albusurile cu un praf de sare, pana cand devin ferme. 

Adaugam zaharul, putin cate putin, si mixam pana cand este topit tot zaharul si vom obtine o bezea lucioasa. Daca doriti puteti folosi si zahar pudra in locul zaharului tos.

Galbenusurile le frecam cu uleiul, ca pe maioneza, doar atat cat sa se omogenizeze. Adaugam amestecul obtinut peste compozitia de albusuri.
Din acest moment nu vom mai folosi sub nici o forma mixerul, ci ne vom ajuta de o spatula.

Incepem sa incorporam cu grija galbenusurile in bezea, amestecand cu miscari circulare, de jos in sus. Este un procedeu simplu, dar care necesita putin timp si rabdare.

Adaugam faina si o incorporam tot cu ajutorul spatulei, si tot cu miscari circulare. Vom avea grija sa nu ne ramana cocoloase de faina.  Compozitia rezultata este una destul de subtire, asa trebuie sa fie, nu va sfatuiesc sa adaugati faina, pentru ca veti obtine un chec indesat si innecacios.

Pastram deoparte cateva linguri de aluat si turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.

In compozitia ramasa adaugam cacao, o incorporam bine cu ajutorul spatulei, cu aceleasi miscari circulare. Adaugam compozitia cu ajutorul unei linguri in mijlocul checului, pe toata lungimea acestuia.

Cu ajutorul unui bat de frigarui facem cercuri concentrice incepand dintr0un capat si pana in celalalt, avand grija sa introducem batul de frigarui cat mai adanc.

Coacem checul in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 40 minute. Facem proba cu un bat de frigarui, il introducem in chec, pana la fund, daca nu ramane aluat pe el cand il scoatem inseamna ca este copt checul. Temperatura si timpul de coacere poate fi diferita in functie de cuptorul fiecaruia. Consultati cartea cuptorului, acolo veti gasi temperaturi si timpi de coacere estimative, dar chiar si asa,  verificati checul, cand si cand, pentru mai multa siguranta. Nu coaceti in exces checul pentru ca va deveni innecacios si fad.

Scoatem checul din cuptor si il lasam sa se raceasca in tavi. Il acoperim cu un prosop curat. Este important sa nu il supunem unui soc termic, de exemplu nu il scoatem din cuptor si il ducem pe balcon daca afara este frig, pentru ca riscati sa se lase. Eu in lasa pe un fund, langa cuptor, acoperit cu prosop, cel putin 15-20 minute.
Lasam checul sa se raceasca complet si abia apoi il putem felia.
Din cantitatile date am obtinut un singur chec mare, dimensiunile tavii: latime 11 cm, lungime 30 cm, inaltime 7 cm.


14 mai 2022

Covrigi polonezi

Cu covrigii astia polonezi am facut prima data cunostinta la o patiserie, si o perioada imi cumparam aproape zilnic, in drum spre serviciu, atat de mult mi-au placut! Aproape ca uitasem de ei, si iata ca acum, dupa mai bine de 15 ani, am facut acesti covrigi acasa. Nu sunt chiar atat de greu de facut, chiar daca nu pare la prima vedere, e nevoie de ceva mai mult timp in plus, si credeti-ma, chiar merita tot efortul.
Va recomand si covrigii bavarezi, covrigii turcesti cu susan (simit), cornurile cu unt sau cornurile cu nutella. Mai multe retete de patiserie puteti gasi aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor.


Ingrediente covrigi polonezi

pentru aluat

600 g faina
400 ml lapte
50 g zahar
1 ou
7 g drojdie uscata
1/2 lingurita sare
 
200 g unt 82% pentru pliat aluatul

pentru uns
 
2 galbenusuri
2 linguri lapte
 
pentru sirop

250 ml apa
150 g zahar
150 g miere albine

pentru deasupra

2 linguri cocos
 
Mod de preparare covrigi polonezi
 
Eu am ales sa framant aluatul cu masina de paine Fram  FBM-00BK
Desigur, aveti si optiunea de a framanta manual aluatul, sau de a va folosi de un mixer planetar, alegerea va apartine in totalitate.
Am pun in cuva masinii ingredientele umede, mai exact laptele si oual, apoi am adaugat zaharul si sarea. Nu punem foarte mult zahar deoarece la final ii vom insiropa, si vor fi cu mult prea dulci. Daca totusi le preferati mai dulci fie mai adaugati zahar in aluat, fie faceti mai dulce siropul cu care le veti insiropa la final.

Adaugam faina si sarea, iar deasupra fainii vom adauga drojdia uscata. Aceasta nu trebuie sa vina in contact direct cu ingredientele umede, de aceea intotdeauna o vom pune peste faina.
Voi face o paranteza ca sa va atrag atentia ca poate fi variabila cantitatea de faina, depinde de capacitatea de absortie a acesteia, de cat d egras este laptele, de cat de mare este oul, etc. Asadar daca aluatul este prea moale mai adaugati putina faina, daca este prea tare mai adaugati putin lapte.

Am setat masina de paine la programul 8, cel pentru aluat, care implica framantare si dospire. Exista posibilitatea ca la alte masini de paine sa fie diferite programele, asadar consultati manualul. Intregul program dureaza o ora si treizeci de minute, dupa aproape 30 minute aluatul arata astfel:

La finalul programului vom auzi semnalul sonor si vom observa ca aluatul a dospit suficient.

Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei, il framantam cat sa obtinem o bila compacta de aluat, pe care o vom intinde in forma unui dreptunghi.

Impartim untul moale in trei parti egale. Intindem o parte din unt pe toata suprafata aluatului.

Incepem sa impaturim aluatul astfel: luam latura mai lunga a dreptunghiului si o suprapunem pana in mijloc.

Apoi suprapunem peste ea partea opusa.

Partea din stanga o suprapunem pana la jumatate.

Apoi tragem partea din dreapta peste prima parte. Nu stiu cat am fost de explicita, sper insa ca imaginile va vor fi de folos ca sa intelegeti mai bine. Dam la frigider pana se intareste untul. Daca va grabiti puteti sa o dati putin la congelator, dar aveti grija sa nu inghete, o lasati doar cat sa se intareasca untul. dupa ce o scoatem ntindem din nou cu sucitorul aluatul si repetam procedura inca de doua ori, pana epuizam untul.

Intindem un dreptunghi de aluat si taiem fasii cu latura de circa 1 cm si lungimea de circa 35 cm.

La randul ei, fiecare fasie o vom taia in doua, pe lungime, avand grija ca la un capat o portiune mica sa ramana netaiata. Rasucim pe rand fiecare din cele doua fasii rezultate. 


Rasucim apoi cele doua fasii impreuna.

Si la final formam covrigii ca in imaginea de mai jos astfel incat capetele se vor suprapune peste baza covrigului.

Punem covrigii in tava tapetata cu hartie de copt avand grija sa ii asezam astfel incat capetele sa ramana dedesubt.

Ungem covrigii cu galbenus de oua batut cu lapte, cu ajutorul unei pensule de patiserie.

Coacem covirgii, in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 30 minute. Eu am folosit si functia de ventilatie. Aveti in vedere ca exista posibilitatea ca temperatura sau timpul de coacere sa difere, in functie de cuptorul fiecaruia, cel mai bine este sa ii verificati cand si cand, si, daca este cazul sa puteti prelungi sau scurta durata coacerii. 

Pregatim un sirop din apa, zahar si miere, pe care le fierbem impreuna, cat sa dea in doua-trei clocote.  Imediat ce am scos covrigii din cuptor ii ungem din abundenta cu acest sirop. Procedeul de insiropare e asemanator cu cel al mucenicilor. succesul acestor covrigi consta exact in insiroparea din abundenta a acestora. Optional puteti adauga in sirop diverse arome, de exemplu coaja de lamaie, vanilie sau rom. Mie nu imi place sa adaug nimic.

Imediat ce am uns covrigii ii presaram cu cocos. Sunt foarte buni chiar si a doua zi, singura conditie este sa nu ii lasati in contact direct cu aerul, ci sa ii acoperiti fie cu un prosop, fie cu hartie de copt sau folie de aluminiu.


 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes