Chiftelutele astea aperitiv nu mai au nevoie de nici o prezentare, cu siguranta le stiti deja cu totii, pentru ca sunt aproape nelipsite de pe platourile cu aperitive de la petreceri, dar mai ales de la petrecerile copiilor.
Micute, rotunjoare, apetisante si foarte gustoase, sunt foarte usor de facut, dar si mai usor de mancat!
Ca sa obtin chiftelutele perfecte, rumenite uniform, cu crusta aceea apetisanta la exterior si moi si gustoase in interior, am prajit chiftelutele la friteuza Heinner HDF-1800SS.
Friteuza are o putere de 1800, capacitate ulei 3l, capacitate maxima pentru cartofi 500 g, termostat ajustabil si temperatura maxima de 190 grade.
Sigur, daca nu aveti o astfel de friteuza fie achizitionati una, fie le prajiti in tigaie, dar neaparat in baie de ulei incins.
Ingrediente chiftelute aperitiv
Mod de preparare chiftelute aperitiv
Eu am ales sa fac aceste chiftelute cu carne de porc, am folosit spata de porc, si am avut grija sa folosesc o bucata de spata care sa aiba si destula grasime, ca sa obtin niste chiftelute cat mai fragede si pufoase. Carnea am tocat-o folosind sita medie a masinii de tocat.
Desigur, le puteti face si cu carne de pui, de vita, de porc amestecata cu vita, sau ce combinatie vreti voi, dar mie cel mai mult imi place cum ies cele cu carne de porc.
Dupa
ce am tocat carnea o punem intr-un vas si o framantam bine cu mainile.
Adaugam miez de paine alba pe care l-am inmuiat in prealabil in lapte,
si apoi l-am stors bine. Miezul de paine va face chiftelutele mai
pufoase. Adaugam
un ou, care are rolul de a lega compozitia. Adaugam usturoiul pisat,
ceapa pe care am dat-o pe razatoare, patrunjelul si mararul tocate
marunt, boiaua precum si sare si piper dupa gust.
Daca in cazul
chiftelelor obisnuite punem verdeturi si usturoi din belsug, ei bine,
acestea fiind niste chiftelute aperitiv, vom adauga doar atat cat sa le dea un gust subtil de usturoi, de marar si de patrunjel.
Amestecam bine cu mainile pana obtinem o compozitie omogena.
Formam bilute mici din compozitie, pe care le vom aseza pe o tava pe care am presarat putina faina. Din compozitia data am obtinut circa 70 de chiftelute.
Inainte sa le prajim dam prin putina faina chiftelutele, ca sa formeze o crusta frumoasa.
Pregatim friteuza si montam cu grija panoul de comanda. Daca nu este montat bine friteuza nu va functiona. Punem ulei in rezevor. Eu am pus 1,5 l, dar capacitatea maxima a rezervorului este de 3 l, ideea este ca uleiul sa acopere total chiftelutele, ca acestea sa se poata rumeni uniform.
Reglam temporizatorul la 10 minute si termostatul la 180 grade si asteptam sa se incinga uleiul. Veti observa ca se aprinde indicatorul luminos rosu la pornire, iar cand uleiul este incins se va aprinde butonul verde, semn ca uleiul a ajuns la temperatura setata, asadar putem incepe sa punem chiftelutele.
Cand uleiul este incins punem chiftelutele in friteuza. Nu o supaincarcati, chiftelutele trebuie sa aiba suficient spatiu intre ele ca sa se poata rumeni uniform.
Nu introduceti in friteuza obiecte metalice in timpul functionarii peentru ca riscati sa va accidentati.
Cand timpul a ajuns la final vom auzi un semnal sonor. Ridicam cosul cu ajutorul manerului, si lasam sa se scurga excesul de ulei.
Chiftelutele noastre sunt gata, si sunt foarte gustoase atat caldee, cat si reci.
Trimiteți un comentariu
Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!