ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

15 mar. 2023

Urzici la congelator, pentru iarna



Urzicile sunt un aliment fabulos, sunt printre cele mai apreciate verdeturi de primavara,  si au atat de multe proprietati, incat ar fi si pacat sa nu le consumam. Daca nu aveti o padurice in imprejurimi ca sa le puteti culege singuri, atunci le puteti cauta pe tarabele din piete, unde se vand la punguta, si, in ultima vreme, au aparut chiar si in supermarket.
Au proprietati multiple, cele mai importante  proprietati fiind faptul ca regleaza tensiunea arteriala si zaharul din sange, sunt diuretice, combat reumatismul si anemia, stimuleaza apetitul, au efect hemostatic si multe altele.
Din pacate insa ne putem bucura de urzicile proaspete in bucatarie doar o perioada scurta din an, insa le putem vida si congela, bucurandu-ne astfel toata iarna de proprietatile dar si de gustul lor minunat.
Inainte de a le congela eu am ales sa le videz deoarece prin vidare le putem prelungi timpul de pastrare, dar vom economisi astfel si spatiu in congelator.
Am vidat urzicile cu ajutorul aparatului de vidat Heinner HAV-EDC120WH, aparat care videaza si sigileaza totodata, fiind prevazut atat cu functie pentru vidarea uscata, cat si functie pentru vidarea umeda. De asemenea, unul dintre cele mai importante functii ale acestui aparat este functia de marinare, aparatul fiind prevazut cu furtunul de marinare, fiind nevoie doar sa achizitionam si caserola de marinare compatibila cu acest aparat.
Aparatul vine cu o rola de pungi dar si 5 pungi individuale, iar cu ajutorul lui puteti congela orice va trece prin cap. De pilda eu videz in fiecare an ca s apun la congelator verdeturi de primavara, legume de sezon, carne de toate felurile, ardei si vinete coapte, rosii cuburi si fructe de toate felurile.
Pentru pastrare indelungata videz nucile, branzeturile, preparatele feliate ramase de la petreceri dar si multe altele. 


Ingrediente urzici la congelator, pentru iarna

urzici
apa pt oparit urzicile
pungi pentru vidat


Mod de preparare urzici la congelator pentru iarna. 

In primul rand va trebui sa procuram urzicile si, desi le putem gasi chiar si in santurile de pe marginea drumurilor acelea nu sunt recomandate pentru consum deoarece pot contine mult praf dar si compusi chimic din gazele de esapament ale masinilor ce trec pe acolo, asadar vom culege urzici doar din padure, sau in zone situate la distanta mare de strazile circulate.  Daca le culegem chiar noi e indicat sa avem manusi de protectie si  vom culege doar plantele tinere si fragede, urzicile imbatranite in afara de faptul ca vor fierbe mai greu vor avea si gustul  usor schimbat.
O data ajunsi cu urzicile acasa in primul rand le vom curata de tulpini dar si de eventualele impuritati ce s-ar fi putut strecura printre ele. Daca urzicile sunt tinere si fragede puteti face aceasta operatiune si fara sa purtati manusi, dar, daca va stiti sensibili poate e mai bine sa le folositi.


Dupa ce am curatat urzicile le vom spala bine, sub jet de apa rece, in cateva ape. 


Punem apa intr-un vas si o lasam sa dea in clocot Cand apa clocoteste adaugam urzicile si le lasam cateva minute, doar cat sa le "oparim"  Practic doar cat sa isi schimbe culoarea intr-un verde intens si sa se inmoaie usor. Daca aveti o cantitate mai mare de urzici nu le punem pe toate o data ci le vom pune pe rand, atat cat marimea vasului si cantitatea de apa ne permite.


Scoatem urzicile cu ajutorul unei supiere, si le scurgem bine.

Vom pune urzicile ntr-o sita, ca le scurgem cat mai bine posibil, dar si ca sa se raceasca.



Cat se racesc urzicile noi vom pregati pungile. Daca nu aveti un aparat de vidat fie achizitionati unul, fie veti folosi pungi obisnuite, pentru congelator.
Daca folositi un aparat de vidat luati sulul de pungi, le taiati cu ajutorul cutter-ului incorporat la marimea dorita, apoi le sigilam la unul din capete. 


Punem in fiecare punga urzicile scurse si racite. Cantitatea de urzici o vompune in functie de ceea ce dorim sa pregatim. eu am ales sa pun cantitati mai mici.



Introducem capatul pungii in camera de vid, pentru ca acolo se va scurge lichidul in exces.


Inchidem capacul apasand bine pe ambele laterale pana auzim nste click-uri. Selectam programul pentru vidare umeda si apoi apasam pe butonul "vac seal" adica vidare si sigilare. Cand indicatorul luminos aferent butonului s-a stins inseamna ca atat vidarea si sigilarea sunt gata.



 

Scriem cu marker permanent pe fiecare punga, ca s ane fie mai usor ulterior sa le identificam. Daca doriti puteti scrie si data la care le-ati congelat.


Depozitam pungile in congelator, iar iarna, cand dorim sa le folosim le decongelam la temperatura camerei.



Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes