Ciorba cu perisoare din carne de pui desi foarte gustoasa, totusi a ajuns destul de tarziu in meniul nostru, si a venit la pachet cu o poveste trista, dar cu final fericit.
In general nu obisnuiesc sa scriu povesti aici, de data asta insa voi face o exceptie, findca as vrea ca atat reteta, cat si povestea din spatele ei, sa ramana aici pentru Stefan.
In vara anului trecut, dupa un diagnostic eronat al medicilor de la urgente, la cateva zile diferenta, baiatul meu Stefan, a ajuns din nou la urgenta in stare grava, cu peritonita cu septicemie si pronostic rezervat. Nu intru in detalii findca nu este nici momentul si nici locul aici, certe este ca, dupa cateva zile de framantari si incertitudini, a urmat o luna de spitalizare, pentru ca infectia invadase in mare parte cavitatea abdominala, si Stefan isi revenea cu greu. La 13 ani si 1,60 inaltime ajunsese la 36 kg si organismul ii permitea sa manance foarte putine lucruri din cele deja foarte putine din meniul de regim. Practic meniul lui era compus din supa de pui, pilaf cu pulpa la cuptor, pastrav la cuptor, compot de caise facut in casa si branza proaspata. Inainte sa plecam din spital am rugat medicul sa imi spuna ce ar mai putea manca, pentru ca efectiv ajunsese la saturatie si nu mai suporta nici supa, nici pilaful si nici pulpele la cuptor, si asa ne-a recomandat ciorba asta de perisoare din carne de pui care efectiv l-a pus pe picioare, si vreme de doua saptamani a mancat zilnic una-doua portii, si usor, usor, a inceput sa ia in greutate si sa isi revina.
Si acum, la aproape un an distanta, ciorba de perisoare este in topul preferintelor culinare ale lui Stefan, si o pregatesc foarte des, asa ca era musai sa ajunga si pe blog.
Inainte sa trec la reteta vin cu urmatoarea precizare: daca doriti sa faceti ciorba de regim (in mod special pentru persoane cu probleme digestive) atunci eliminati ceapa din perisoare si din ciorba, eliminati piperul, borsul sa fie facut in casa, nu din comert, bulionul de asemenea, facut in casa, fara conservanti adaugati, iar pulpele sa fie fara pielita.
Va recomand si ciorba cu perisoare din carne de porc, ciorba de pui cu taitei, supa de pui cu galuste, ciorba de curcan, sau supa de pui cu taitei. Mai multe retete de ciorba gasiti aici. Mai multe retete de supa gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici
Ingrediente ciorba de perisoare cu carne de pui
pentru ciorba
pentru perisoare
Mod de preparare ciorba de perisoare cu carne de pui
Punem spinarile de pui in oala.
Adaugam apa si le lasam la fiert, la foc mic, avand grija din cand in cand sa strangem si sa indepartam spuma care se formeaza.
Curatam apoi tocam marunt ceapa, ardeiul, telina, morcovul si pastarnacul.
Dupa ce am indepartat toata spuma adaugam legumele si le lasam la fiert. Adaugam sare si piper.
Cat fierb legumele pregatim perisoarele. Taiem pulpele de pui in bucati mai mici si le dam prin masina de tocat. Eu am folosit marimea cea mai mica a sitei.
Adaugam orezul, ceapa data pe razatoare, sarea, piperul, patrunjelul tocat marunt si oul.
Amestecam bine compozitia si, cu mainile umede formam bilute de aproximativ marimea unei nuci. Desigur, daca nu aveti rabdare le puteti face si mai mari. Ori de cate ori e nevoie vom trece mainile prin apa rece, pentru a putea modela mai usor perisoarele. Din cantitatile date am obtinut circa 80 perisoare mici. Daca le faceti mai mari vor iesi circa 50 perisoare.
Cand legumele sunt fierte adaugam bulionul si borsul si dam intr-un clocot. Punem perisoarele in ciorba si lasam la fiert. Nu fierbeti in exces perisoarele findca orezul se va umfla prea tare si va deforma perisoarele.
Cand perisoarele sunt bine fierte dam ciorba deoparte si adaugam patrunjelul verde, tocat marunt.
Trimiteți un comentariu
Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!