ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

30 sept. 2024

Mille feuille cu profiterol si sos de capsuni

Ador eclerele, ador crema de vanilie, ador foietajul, asadar desertul asta are absolut tot ce mi-as putea dori. Sursa mea de inspiratie a fost acest blogm-a impresionat de cand l-am vazut prima data si evident,nu m-am lasat pana nu l-am facut si eu! Dar, cum copiii sunt mari iubitori de capsuni, nu puteam sa nu il personalizez putin, asa ca am adus un plus de gust folosind si niste sos de capsuni.
Va recomand si cosuletele din foietaj cu crema de vanilie si capsuni, eclerele cu crema de vanilie si capsuni,  rulourile cu crema de vanilie sau  cremsnitul. Mai multe retete cu crema de vanilie gasiti aici



Ingrediente mille feuille cu profiterol si sos de capsuni

pentru blat

200 g aluat foietaj

pentru crema de vanilie cu unt (crema mousseline)

500 ml lapte
5 galbenusuri
100 g zahar
40 g amidon
1 lingurita extract vanilie
200 g unt 80%

pentru profiterol

150 nl apa
75 ml ulei
100 g faina
3 oua

pentru sosul de capsuni

250 g capsuni
50 g zahar 

pentru glazura de ciocolata neagra

50 g ciocolata neagra
50 g frisca lichida

pentru glazura de ciocolata alba

50 g ciocolata alba

Mod de preparare mille feuille cu profiterol si sos de capsuni

 Atat la profiterol cat si la crema este foarte important sa respectam cantitatile, asadar pentru o cat mai buna precizie am folosit cantarul de bucatarie cu acumulator Heinner HKS-BK5USB. Vom pregati mai intai crema, ca sa aiba timp sa se raceasca. Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam amidonul si mixam. Adaugam laptele fierbinte, putin cate putin, si mixam in continuare. Rasturnam cmpozitia intr-o craticioara pe care o vom pune pe aragaz, la foc mic. amestecam continuu ca sa nu se formeze cocoloase. Cand crema s-a ingrosat o dam deoparte, adaugam extractul de vanilie, amestecam si acoperim cu folie alimentara ca sa nu prinda crusta. O lasam sa se raceasca complet. Mai multe detalii despre prepararea cremei de vanilie gasiti aici. (click pe cuvantul subliniat pentru a ajunge in pagina retetei.)

Cand crema s-a racit complet adaugam untul moale si mixam pana il incorporam. Dam crema la frigider pana in momentul utilizarii. Practic prin adaugarea untului in crema de vanilie am obtinut crema mousseline, asa cum este cunoscuta in patiserie.



Aluatul foietaj il taiem in doua, pe lungine, astfel incat sa obtinem doua dreptunghiuri din aluat. Asezam aluatul pe o tava tapetata cu hartie de copt si il intepam cu o furculita pe toata suprafata ca sa nu se umfle foarte tare la copt.

Coacem in cuptorul preincalzit, la 200 grade cu ventilatie, pana se rumeneste usor. Il lasam deoparte sa se raceasca complet.

Pregati apoi profiterolul. Punem intr-un vas apa si uleiul si le fierbem pana dam in clocot. Dam vasul deoparte si adaugam faina amestecand vertiginos pana cand omogenizam compozitia. O lasam  cateva minute deoparte ca sa se raceasca.

Adaugam ouale, unul cate unul, si le incorporam.

Punem aluatul intr-un pos cu dui rotund sau pur si simplu intr-o punga de congelator pe care o taiem putin la un capat. Spritam gramajoare mici de aluat in tava tapetata cu hartie de copt avand grija sa lasam loc intre ele pentru ca vor creste la copt. Aveti in vedere faptul ca avem nevoie de niste profiterol micute, ca sa putem decora cu ele mille feuille. In fotografii apar mai multe pentru ca am facut cantitate dubla, la dorinta copiilor, care au vrut sa le fac profiterol cu inghetata. Oricum, din cantitatile date obtinem circa 30 bucati, iar eu am folosit doar 12 pentru desert.

Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade cu ventilatie, pentru circa 10-20 minute. In primele 5 minute nu deschidem sub nici o forma usa cuptorului pentru ca se vor lasa. Cand sunt gata trebuie sa fie ferme atunci cand apasam cu degetul pe ele. Reteta detaliata pentru choux a la creme o gasiti aici. (click pe cuvantul subliniat pentru a ajunge in pagina retetei.

Cu ajutorul posului cu dui rotund o umplem pe fiecare cu crema.


Pregatim glazura. Punem frisca lichida si ciocolata intr-o craticioara la foc mic si amestecam continuu pana cand ciocolata este topita complet. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca usor (atentie, nu o lasam sa se raceasca pentru ca se va intari, doar sa se racoreasca cat sa putem lucra cu ea in siguranta)
Le glazuram rand pe rand si le lasam deoparte ca sa se intareasca glazura.


Incepem asamblarea desertului. Pe un platou dreptunghiular asezam prima foaie de foietaj.

Crema ramasa o impartim in doua. Punem jumatate din crema intr-un pos cu dui stea si o spritam pe toata suprafata foietajului.

Asezam cea de a doua foaie apoi spritam restul de crema.

Asezam profiterolul deasupra, astfel incat sa acoperim toata suprafata, dar sa ramana loc si pentru sosul de capsuni.



Pentru sosul de capsuni punem capsuniletaiate cubulete si zaharul intr-un vas, la foc mic, si fierbem pana ajungem la consistenta unui sos ceva mai subtire. Lasam sosul sa se raceasca complet si apoi il turbam in spatiile libere de deasupra prajiturii, astfel incat sa se scurga si pe margini, dand astfel prajiturii un spect mai deosebit. Topim ciocolata alba la microunde, o punem intr-o punga pe care o taiem usor la un capat apoi trasam dungi deasupra profiterolului.


Dam la frigider peste noapte. Taiem prajitura cu un cutit foarte bine ascutit.




Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes