ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

16 oct. 2024

Muraturi asortate in saramura

Muraturile asortate sunt aproape nelipsite din camara noastra pentru ca, inevitabil, ori de cate ori punem muraturile pentru iarna ne raman legume pe care ar fi pacat sa le aruncam, asa ca le combinam pe toate intr-un borcan si am rezolvat si problema risipei alimentare si am obtinut si niste muraturi asortate delicioase!
Va recomand si gogosarii umpluti cu conopida, conopida murata cu sfecla rosie, gogonelele murate, catravetii murati sau salata de muraturi. Mai multe retete de muraturi gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente muraturi asortate in saramura

gogonele
pepeni
castraveti
conopida
gogosari
telina redacina
telina frunze
sfecla rosie 
radacina de hrean
sare grunjoasa
apa


Modalitate de preparare muraturi asortate in saramura


Cantitatile la aceasta reteta sunt total irelevante, puneti exact ce legume va plac, nu trebuie sa folositi exact aceleasi legume pe care le-am folosit eu aici. Puteti adauga si fructe, de exemplu mere, pere, gutui, struguri sau chiar prune.
De asemenea puteti adauga ardei iuti si usturoi, putand obtine chiar si delicioasele muraturi picante. Puteti adauga in plus crengute de marar, crengute de visin, boabe de piper sau boabe de mustar.
Alegem neaparat legume proaspete, fara pete, fara sa fie lovite, si, pe cat posibil daca avem de unde procuram legume ce nu au fost stropite cu chimicale. Eu am norocul de a ma aproviziona din gradina parintilor mei, asadar pentru mine a fost simplu. 
Eu am folosit un borcan din plastic, de 10 kg, dar desigur puteti sa le puneti si in borcane de sticla sau in butoi. Am spalat legumele. Pepenasii mai mari i-am taiat felii, cei micuti i-am lasat intregi. Radacina de hrean am curatat-o si am taiat-o fasii. Sfecla rosie si telina le-am curatat si le-am taiat felii.
Asezam in borcan toate legumele, alternand printre ele felii de sfecla rosie si de telina, dar si radacina de hrean si frunze de telina. De asemenea puteti adauga si rondele de morcovi.
Radacina de hrean are rolul cel mai important deoarece ajuta la pastrarea muraturilor, mai exact ajuta ca acestea sa ramana tari si crocante, sa nu se inmoaie, asadar nu renuntati la ea!
Sfecla rosie va colora saramura, cu cat mai multa cu cat culoarea va fi mai intensa, asadar daca nu doriti culori mai intense renuntati la ea, nu este obligatorie.

Pregatim saramura. Proportia ideala pentru saramura este de o lingura cu varf de sare la litrul de apa. Atentie, folositi sare grunjoasa, neiodata, pentru muraturi, nu folositi sare de masa obisnuita. Sarea pentru muraturi o gasiti de regula prin aprozarele de cartier.  Eu am folosit la bidonul de 10 litri in care am pus nuraturile 6 litri de apa si 6 linguri cu varf de sare. Evident cantitatea este aproximativa si depinde de cat de indesate asezati muraturile in borcan. Oricum, chiar daca nu ati facut suficienta saramura puteti oricand pregati si completa.
Punem intr-o oala apa si sarea si le dam intr-un clocot. Lasam sa se racoreasca pana cand este usor caduta. Turnam saramura obtinuta peste muraturile din borcan. Datorita sfeclei veti observa cum saramura incepe sa se coloreze, a doua zi avand o culoare si mai intensa. A doua zi este posibil sa fie nevoie sa completam cu saramura, depinde cat de mult lichid vor absorbi muraturile.
In zilele urmatoare va trebui sa "le vanturam" un proces de aerare care va ajuta ca zeama sa ramana limpede si frumoasa. Practic suflam cu un furtun in borcan.
Veti observa ca in primele zile zeama incepe sa se tulbure, nu va faceti probleme, este perfect normal, vanturati in continuare muraturile zilnic si veti observa ca zeama se va limpezi dupa cateva zile.

Eu le tin de regula in bucatarie pana cand se limpezesc si nu mai necesita vanturare, apoi le pun capacul si le duc in camara. Este important sa le pastram intr-o incepere racoroasa, ferite de razele directe ale soarelui. Evident beciul ar fi ideal, dar cum nu e posibil pentru toata lumea puteti folosi o basca sau o camara. Daca e veti pastra in spatii deschise, calduroase, se vor mura oarecum fortat, in plus vor fi mai acre decat ar trebui, asadar ideal ar fi ca procesul de fermentare sa fie cat mai lent pentru rezultate optime.


Distribuie daca iti place:

4 comentarii :

  1. Eu am făcut murături asortate acum 3 zile. Apa de pe ele e f tulbure si fermentează f tare. Dacă fac “vânturare” până se limpezeÈ™te saramura, pun capacele pe borcane sau nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E normal ca apa sa fie tulbure la un moment dat, procesul de fermentatie este normal, dar ar trebui sa fie un proces lent, nu este normal sa fermenteze foarte tare. Incercati sa vanturati in continuare si, daca tot fermenteaza e mai bine sa scurgeti toata saramua si sa preparati alta si o luati de la inceput. Cand se limpezesc puteti pune capacul.

      Ștergere
  2. Rețeta sună bine, dar ar fi util să se menționeze mai clar proporțiile pentru sare și apă. Detaliile exacte fac diferența pentru un rezultat reușit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Intr-adevar, in lista de ingrediente nu am dat cantitati, deaorece cantitatea finala d esaramura depinde de cat de mare este borcanul, cat de indesate sunt muraturile, etc, insa am mentionat clar la modalitatea de preparare saramurii acest detaliu, si anume ca proportia ideala este de o lingura cu varf de sare la un litru de apa.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes