Tortul Profiterol este un tort delicios, cu multa ciocolata, dar echilibrat de gustul vanilat al eclerelor, un tort plin de savoare, un tort pe care il veti iubi cu siguranta. Am pregatit acest tort pentru baiatul meu, Stefan, de ziua numelui, si m-am bucurat pentru ca a fost exact pe gustul lui!
Va recomand si tortul Ecler, tortul Fererro Rocher, tortul Fraisier, sau tortul Mille Feuille cu profiterol si capsuni. Mai multe retete de tort gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)
Ingrediente tort profiterol
pentru blat
pentru crema de ciocolata
pentru cojile de eclere
pentru crema de vanilie
pentru glazura
Mod de preparare tort profiterol.
Vom prepara mai intai cojile pentru eclere. Reteta acestora in imagini pas cu pas o puteti urmari aici. (click pe cuvantul subliniat pentru a ajunge in pagina retetei)
Punem apa si uleiul la fiert. Cand clocotesc dam deoparte si adaugam imediat toata faina si amestecam energic. Lasam se se raceasca apoi incepem sa incorporam ouale, unul cate unul. In functie de cat de mari sunt ouale putem folosi 3 sau 4, de aceea este important sa le adaugam pe rand.
Cu ajutorul unui pos spritam in tava astfel incat sa obtinem niste "gogosele" mai mici. Lasati putin loc intre ele fiindca vor creste putin la copt.
Coacem in cuptorul preincalzit, la 1800 grade, cu ventilatie, pentru circa 15-20 minute. In primele 5-10 minute nu deschidem sub nici o forma usa cuptorului, pentru ca riscam sa se lase. Cand s-au rumenit si sunt ferme cand le apasam cu degetul sunt gata. Le lasam deoparte sa se raceasca.
Pregatim crema cu care vom umple eclerele. Modalitatea de preparare a cremei de vanilie, in imagini pas cu pas, o gasiti aici. (click pe cuvantul subliniat pentru a ajunge in pagina retetei)
Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam amdonul si mai mixam putin cat sa il incorporeze. Adaugam laptele, putin cate putin, si mixam pana este incorporat. Punem compozitia intr-o craticioara, la foc mic, si amestecam continuu pana cand incepe sa se ingroase si veti observa ca va capata consistenta unei budinci. Dam deopare, adaugam extractul de vanilie si il incorporam, acoperim cu o folie alimentara ca sa nu prinda crusta si lasam deoparte sa se raceasca.
Mixam frisca lichida pana devine ferma. Pastram cateva linuri de frisca batuta deoparte, ca sa o folosim la decor. Rastul de frisca o incorporam in crema de vanilie rece, cu ajutorul unei spatule.
Cu ajutorul unui pos cu dui rotund umplem gogoselele introducand duiul prin lateral. Le lasam deoparte.
Pregatim blatul. Intr-un bol punem ingredientele umede: iaurtul, ouale, cafeaua si le amestecam. Adaugam ingredientele uscate: faina, zaharul pudra, cacao, praful de copt si bicarbonatul si incorporam.
Turnam aluatul obtinut in forma de tort cu margini detasabile, pe care am tapetat-o in prealabil cu hartie de copt. Diametrul formei este de 24 cm.
Coacem in cuptorul preincazit, la 180 grade, pentru circa 15 minute. Nu coaceti blatul in exces pentru ca va deveni uscat, blatul trebuie sa aiba consistenta umeda.
Pregatim crema de ciocolata. Intr-un vas punem ciocolata rupta cubulete impreuna cu frisca lichida si amestecam continuu pana cand ciocolata este complet topita. Adaugam gelatina am deoparte sa se raceasca. Daca folositi ciocolata cu laptee atunci reduceti cantitatea de frisca lichida la 200 ml. Cand ciocolata s-a racit adaugam frisca batuta si o incorporam cu ajutorul unei spatule.
Incepem asamblarea tortului. Punem mai intai blatul. Eu l-am pus cu fundul in sus, ca sa fie drept deasupra. Fiind un blat umed nu necesita insiropare.
Adaugam peste blat cam un sfert din crema de ciocolata si nivelam.
Adaugam peste crema un rand de eclere. Eu am avut 19 bucati, dar asta depinde si de cat de mari le faceti.
Adaugam peste eclere restul de crema presand cu o spatula ca sa intre crema printre ele, apoi nivelam
Pregatim glazuta. Topim ciocolata rupta cubulete impreuna cu frisca lichida pana cand ciocolata este topita complet. Lasam deoparte sa se raceasca. Jumatate din cantitatea de glazura o vom turna peste crema si nivelam, apoi dam tortul la rece, de prefarat peste noapte. cealalta jumatate o pastram ca sa glazuram eclerele si pentru decor.
Scoatem tortul din frigider si mai intai vom trece un cutit pe margine, de jur imprejur, ca sa desprindem de forma, apoi scoatem marginea detasabila cu grija.
Cat a stat tortul la rece am glazurat cateva eclere pentru decor. Pur si simplu le-am scufundat in glazura de ciocolata pana aproape de baza.
Asezam eclerele pe tort, de jur imprejur. si le vom lipi cu putina glazura de ciocolata, ca sa nu cada in timpul manevrarii tortului.
Frisca batuta ramasa o vom sprita printre eclere. Glazura ramasa o punem intr-o punga pe care o taiem usor la un capat si vom face decorul lateral, astfel incat din loc in loc sa se scurga glazura si sa obtinem un efect frumos. Lasam sa se intareasca glazura. Cand s-a intarit glazura taiem felii, cu un cutit foarte bine ascutit, avand grija sa stergem cutitul inainte de fiecare felie. Avand in vedere ca este un tort consistent, cu multa ciocolata, va fii suficienta o felie subtire, astfel ca vom ontine circa 16 felii in total.
Trimiteți un comentariu
Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!